Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan du bli granne med Mette-Marit och Haakon

Det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit. Foto: ANDREAS FADUM
Haakon och Mette-Marit tillsammans med sina barn utanför Skaugum. Bilden är från 2004. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Har du dryga 28 000 norska kronor att lägga på hyra varje månad?

Då har du chansen att bli granne med det norska kronprinsparet, Haakon och Mette-Marit, skriver Royal Central. 

Huset som kan hyras ut är på 287 kvadratmeter och är tillgängligt i tre år från första mars och beskrivs som ”Ett modernt boende med ett idylliskt soligt och väldigt barnvänligt läge”. 

För att bli granne med Norges kronprinspar får man månatligen hosta upp 27 000 norska kronor eller motsvarande 28 500 svenska i dagens valutakurs. 

Huset som hyrs ut ligger alldeles intill kungligheternas egna hem på gården i Skaugum. 

För pengarna får man hyra ett hus på 287 kvadratmeter på en tomt på drygt 6 000 kvadratmeter, skriver Royal Central. 

Övervakas dygnet runt 

I annonsen beskrivs huset som: 

”Ett modernt boende med ett idylliskt soligt och väldigt barnvänligt läge. Ett rymligt hus med fem sovrum, två vardagsrum och två badrum. Perfekt för en familj med barn”.

Eftersom det bara är ett stenkast från kronprinsparets egen bostad kommer hyresgästen eller gästerna få ta del av den höga säkerheten. Området övervakas nämligen dygnet runt av den kungliga vaktstyrkan, skriver Royal Central. 

Skaugum har länge funnits i det norska hovets ägo och var en gåva till Haakon och Mette-Marit från kung Harald när de gifte sig 2001. Både Haakon och hans syster, prinsessan Märtha Louise har vuxit upp på gården.  

Huset som är placerat ett par mil sydväst om huvudstaden Oslo går att hyra mellan första mars i år till sista februari 2023. 

Reaktioner mot danska kungligheter 

Royal Central skriver att det inte varit några reaktioner i Norge över att huset hyrs ut men att nyheten om uthyrningen kommer kort efter att det danska kronprinsparet meddelat att de inte längre kommer att ta emot inkomster från uthyrningen av sin skidstuga i Schweiz. 

Flera vänsterpolitiker i Danmark reagerade på att skidstugan inte bara hållits hemlig utan att de också tjänade pengar på att hyra ut fastigheten. 

Det ledde till så kraftiga reaktioner att att kungahuset tvingades gå ut med ett officiellt uttalande att kronprinsfamiljen inte längre skulle ta emot nåra pengar för fastigheten.