Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan du beställa en kanelbullehamburgare

Jonas Landström är mannen bakom kanelbullehamburgaren.
Jonas Landström, skaparen till kanelbullehamburgaren.Foto: MIKAEL BERGLUND
Kanelbullens dag är här.Foto: EMILIA OLOFSSON

Kanelbullens dag är här.

Den som vill ha något mer vågat än den vanliga bullen kan nu köpa en kanelbullehamburgare.

– Kanelbullar är väldigt gott och hamburgare är väldigt gott så varför inte göra en mix av det, säger kreatören Jonas Landström.

Det är på Ödsmålsburgaren i Stenungsund som den nya skapelsen kan avnjutas.

Jonas Landström är mannen bakom kanelbullehamburgaren.

– Jo jag tänkte att kanelbullar är väldigt gott och hamburgare är väldigt gott så varför inte göra en mix av det, säger han om idén.

Burgaren innehåller, utöver köttet, en rökig sås, lök, sallad, och tomat. Basen, brödet, är helt enkelt en kanelbulle som delats i två delar.

Ingen ketchup

Ketchupen har dock strukits.

– Det blir nog fel. Det blir för mycket sött helt enkelt, säger Jonas Landström. 

Kanelbullens dag firar 20 år i dag.

Initiativtagaren var Kaeth Gardestedt, projektansvarig för Hembakningsrådet, en organisation som ska inspirera till bakning.

– Spontant kände jag att kanelbullen var det svenskaste bakverket. Jag frågade lite folk på stan vad de kände och alla blev så glad. Många tänkte på mysiga stunder och på sin mormor, säger Kaeth Gardestedt till GP angående att valet föll på kanelbullen.

Anledningen till datumet, den 4 oktober, har Gardestedt förklarat med att man inte ville att det skulle krocka med andra svenska mattraditioner.

Experiment med bakverk

Huruvida den nya kanelbulleburgaren är här för att stanna får väl tiden utvisa. Däremot kan man konstatera att det inte är första gången som restaurang- och kaféägare gör sina egna tolkningar av klassiska bakverk.

Tidigare har vi kunnat rapportera om kanelbullekebaben.

Den klassiska semlan har också gjorts i otaliga varianter. GT har tidigare skrivit om korv med bröd-semlan och surströmmingsemlan, för att ta några exempel.