Det anrika Gunnebo slott har länge varit ett populärt utflyktsmål för sina rekonstruerade 1700-talsträdgårdar. I flera år har Gunnebo kaffehus och krog utfodrat hungriga besökare med lunch och fika. Men på eftermiddagen har man fått tacka för kaffet och gå hem. På kvällstid har restaurangen nämligen varit stängd. Nu är det dock nya bud och på fredagskvällen är det middagspremiär på slottet.
– Vi har tyckt att det är synd att en sådan här fin plats inte används mer, säger kocken Patrik Sewerin som står och skalar gulbetor till kvällens middag.
Lokala råvaror
När man öppnar för kvällsittning ska man laga maten i den gamla vedugnen som finns i köket och råvarorna ska vara lokala berättar han, och filosofin är enkel: 100 procent närodlat och 100 procent efter säsong. På fredagens meny finns bland annat vedugnsbakad torskrygg med gulbetor och vedugnsbakad palternacka med fänkålsfylld fläsksida.
– Det är naturen som ger oss råvarorna. Sen komponerar vi menyn efter det, säger han.
I och med att man försöker laga den mat som naturen i närområdet erbjuder så kommer menyn att variera mycket. Men oavsett vad naturen har att erbjuda finns det en konstant krydda i Patrik Sewerins matlagning.
– Det är mycket kärlek i matlagningen här, säger han.
Vill berätta historia
Med hjälp av matlagningen hoppas Patrik Sewerin på att kunna berätta historien om det traditionsrika slottet.
– Vi lagar maten på ett väldigt modernt sätt men som jag der det gör vi det med historiska råvaror, berättar han.
Måga av ingredienserna i maten odlas i Gunnebo slotts egna trädgårdar. Det är något Patrik Sewerin är extra stolt över.
– Jag vill visa upp den här fina hantverksbaserade platsen. Det är ett jättehantverk bakom varenda kålblad, säger han.