Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kan du äta middag
på slott i 1700-talsmiljö

Kocken Patrik Sewerin lagar mat i vedugnen i köket på Gunnebo slott.​
"Vi lagar maten på ett modernt sätt men med historiska råvaror", säger kocken Patrik Sewerin.
Foto: Robin Aron
Måga av ingredienserna i maten odlas i Gunnebo slotts egna trädgårdar.
Foto: Stefan Lindblom

Restaurangen i det anrika Gunnebo slott har länge varit ett välbesökt lunchställe. Men på kvällarna har restaurangen stängt – fram tills nu.

Från och med fredagskvällen kan du stanna kvar och avnjuta en middag med lokala råvaror i 1700-talsmiljö.

– Vi lagar maten på ett modernt sätt men med historiska råvaror, säger kocken Patrik Sewerin.

Det anrika Gunnebo slott har länge varit ett populärt utflyktsmål för sina rekonstruerade 1700-talsträdgårdar. I flera år har Gunnebo kaffehus och krog utfodrat hungriga besökare med lunch och fika. Men på eftermiddagen har man fått tacka för kaffet och gå hem. På kvällstid har restaurangen nämligen varit stängd. Nu är det dock nya bud och på fredagskvällen är det middagspremiär på slottet.

– Vi har tyckt att det är synd att en sådan här fin plats inte används mer, säger kocken Patrik Sewerin som står och skalar gulbetor till kvällens middag.

Lokala råvaror

När man öppnar för kvällsittning ska man laga maten i den gamla vedugnen som finns i köket och råvarorna ska vara lokala berättar han, och filosofin är enkel: 100 procent närodlat och 100 procent efter säsong. På fredagens meny finns bland annat vedugnsbakad torskrygg med gulbetor och vedugnsbakad palternacka med fänkålsfylld fläsksida.

– Det är naturen som ger oss råvarorna. Sen komponerar vi menyn efter det, säger han.

I och med att man försöker laga den mat som naturen i närområdet erbjuder så kommer menyn att variera mycket. Men oavsett vad naturen har att erbjuda finns det en konstant krydda i Patrik Sewerins matlagning.

– Det är mycket kärlek i matlagningen här, säger han.

Vill berätta historia

Med hjälp av matlagningen hoppas Patrik Sewerin på att kunna berätta historien om det traditionsrika slottet.

– Vi lagar maten på ett väldigt modernt sätt men som jag der det gör vi det med historiska råvaror, berättar han.

Måga av ingredienserna i maten odlas i Gunnebo slotts egna trädgårdar. Det är något Patrik Sewerin är extra stolt över.

– Jag vill visa upp den här fina hantverksbaserade platsen. Det är ett jättehantverk bakom varenda kålblad, säger han.