Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kan Backaborna få slippa trängselskatten

Foto: Anders Ylander

Striden om trängselskatten fortsätter.

Ilskan mot placeringen av betalstationerna i Backa har nu gett resultat. Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att be regeringen om tillstånd att ge Backaborna en skattelättnad.

Alla partier var för förslaget – utom Kristdemokraterna, som valde att inte rösta alls.

– Ska vi få trängselskatten att fungera på ett bra sätt måste det vara enkelt, långsiktigt och tydligt, och det blir det inte med den här typen av förslag, säger kommunalrådet David Lega (KD).

Efter över ett år har trängselskatten blivit vardag för många göteborgare, men placeringen av betalstationerna i Backa har kritiserats hårt. Bland annat har runt 1 300 personer som bor i området hört av sig med synpunkter till trafikkontoret, som utrett frågan under hösten.

Och krutröken har inte lagt sig än.

Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att be regeringen om tillstånd att ändra i trängselskatten. Tanken är att bilägare i Backa, Kärra, Bäckebol och Tagene ska undantas skatteplikt.

Kristdemokraterna röstade inte

Alla partierna utom Kristdemokraterna röstade för förslaget.

– Vi avstod att rösta. Vi avstod att delta i beslutet eftersom vi gärna sett andra utredningsförslag och inte bara det här med att undanta vissa postadresser, säger kommunalrådet David Lega (KD).

I februari presenterades 16 alternativ för att förändra trängselskattsystemet för de östra delarna av Hisingen. I slutet av mars presenterades en lista på fyra förslag att utreda vidare. I april återstod ett förslag och det är detta som nu går vidare till regeringen.

Men David Lega är inte nöjd.

– Jag har sagt hela tiden, ända sedan den här debatten började i januari, att jag gärna skulle se att vi tittar på en fysisk flytt av betalstationerna och flyttar ner dem närmare Göta älv. Det hade varit ett bättre alternativ, säger han.

Kritiseras: "Känns populistiskt"

Miljöpartiets kommunalråd Kia Andreasson tycker att det är bra att förslaget om skattelättnad nu tas vidare till regeringen.

– Vi hoppas att det ska behandlas skyndsamt. Men det är illa att Kristdemokraterna inte ville vara med och rösta, säger hon.

Kia Andreasson tycker att det är ett vettigt alternativ, förankrat hos både medborgare och politiker.

– Då fattar jag inte varför Kristdemokraterna ska bråka. Det känns populistiskt. Det skulle bli komplicerat att flytta betalstationerna. Gör man det kommer det antagligen förändra trafikströmmarna vilket kan påverka på andra håll.

David Lega menar att alternativet att flytta betalstationerna borde få tid att utredas ordentligt.

– Så att vi vet effekten av det. Men det ville inte de andra partierna i kommunstyrelsen tyvärr.