Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

28-åringen häktas för mordet i Jönköping

<p>28-åringen fördes in i rättssalen i en overall och i rätten började man med att ta av handbojorna på mannen.</p>Foto: Anna Hållams
<p>28-åringen säger sig inte minnas något av händelsen.<br></p>Foto: Anna Hållams
Polisen larmades till en lägenhet i Jönköping efter att grannar slagit larm om bråk.Foto: Anders Ylander
Den 20-åriga kvinnan avled senare på sjukhusFoto: Anders Ylander

Den 28-årige man, som misstänks ha mördat en 20-årig kvinna i Jönköping, häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mannen ska genomgå en liten sinnesundersökning.

- Vi har presenterat omständigheter, teknisk bevisning, rättsläkarens uppgifter och vittnesuppgifter som gör att han på sannolika skäl är gärningsmannen, säger Anders Brokelind, kammaråklagare.

Det var vid 17-tiden i måndags som polisen larmades till en lägenhet i Jönköping där de hittade en svårt skadad kvinna och den 28-årige mannen.

Trots återupplivningsförsök gick kvinnan liv inte att rädda.

Mannen flydde till en balkong och kunde gripas efter att polisen förhandlat med honom.

Under fredagsförmiddagen fördes den mordmisstänkte 28-åringen från rättspsyk till säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt.

Eskorterad av två poliser kom han in från sidodörren, klädd i en blå overall med hängande nacke och stirrande blick.

"Risk att han försvårar utredningen"

Kammaråklagare och förundersökningsledare Anders Brokelind begärde 28-åringen häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord.

- Det finns risk att han försvårar utredningen, fortsätter sin brottsliga verksamhet och jag ber om tillstånd att erlägga honom fulla restriktioner.

28-åringen säger sig inte minnas något av vad som utspelade sig i lägenheten. Han medgav genom sin advokat, Erik Norman, att det föreligger sannolika skäl för brottsmisstanken men han erkände sig inte skyldig.

Bakom stängda dörrar presenterades sedan bevisningen mot 28-åringen, och efter en kortare överläggning meddelade tingsrätten att de gick på åklagarens linje och häktade mannen som på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åtal ska vara väckt senast om fyra veckor, den 26 juni.

Säger sig inte minnas något

Anders Brokelind är nöjd med rättens beslut.

- Vi har presenterat omständigheter, teknisk bevisning, rättsläkarens uppgifter och vittnesuppgifter som gör att han på sannolika skäl är gärningsmannen, sa Brokelind efter förhandlingen.

Anders Brokelind bekräftade för Expressen att det har säkrats ett misstänkt mordvapen. Han vill inte gå in på vad det är för föremål men konstaterade att "alla säger ju att det är en kniv".

28-åringen har i förhör berättat att han tagit narkotika och medicinska preparat när dådet inträffade. Han säger sig inte komma ihåg någonting.

- Jag tror att han minns och att det är ett sätt att komma undan, sa åklagaren.

En uppfattning som advokat Erik Norman inte delar:

- Där har vi olika uppfattningar helt enkelt. Jag tror på min klients uppgifter, sa Erik Norman efter förhandlingen.

I övrigt var advokaten väldigt förtegen.

Ska genomgå en mindre sinnesundersökning

Advokat och åklagare var överens om att rättens beslut om den mindre sinnesundersökningen, en så kallad paragraf 7-undersökning, var väntat.

- Det var ganska väntat. Det är ett allvarligt brott och han mår naturligtvis dåligt, sa Anders Brokelind.

28-åringen har ett långt, kriminellt förflutet. Han är dömd för flera brott.

För tio år sedan dömdes han, som 18-åring, och en kamrat för att gemensamt ha dödat en man i Örebro och flytt därifrån med ett byte på 40 kronor. 28-åringen dömdes för mord i tingsrätten till fängelse i åtta år, en dom som lindrades till fängelse i två år och sex månader för grovt vållande till annans död i hovrätten.

Även då var Erik Norman försvarare åt 28-åringen.

- Jag utgår ifrån att han tycker att vi har en bra relation, sa advokaten.