Tre minibutiker har dykt upp i Haga. Foto: Csaba Bene PerlenbergTre minibutiker har dykt upp i Haga. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Tre minibutiker har dykt upp i Haga. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Mössens verksamheter ligger på Kaponjärsgatan i Haga i Göteborg. Foto: Csaba Bene PerlenbergMössens verksamheter ligger på Kaponjärsgatan i Haga i Göteborg. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Mössens verksamheter ligger på Kaponjärsgatan i Haga i Göteborg. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Mc-butiken kanske kan locka möss som är lite extra sugna på ostbågar. Foto: Csaba Bene PerlenbergMc-butiken kanske kan locka möss som är lite extra sugna på ostbågar. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Mc-butiken kanske kan locka möss som är lite extra sugna på ostbågar. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Den som inte har ögonen med sig kan lätt missa de små butikerna. Foto: Csaba Bene PerlenbergDen som inte har ögonen med sig kan lätt missa de små butikerna. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Den som inte har ögonen med sig kan lätt missa de små butikerna. Foto: Csaba Bene Perlenberg
"Mössen kanske har näsa för det mysiga i Haga", säger GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg Foto: Csaba Bene Perlenberg"Mössen kanske har näsa för det mysiga i Haga", säger GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg Foto: Csaba Bene Perlenberg
"Mössen kanske har näsa för det mysiga i Haga", säger GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg Foto: Csaba Bene Perlenberg

Nu har mössen öppnat minibutiker i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad

Förra vintern började Sveriges möss bedriva kommers i Malmö, men precis som många andra verkar de nu har sökt sig till Sveriges framsida – Västkusten. Under fredagen upptäcktes tre av gnagarnas verksamheter på Hagas gator i Göteborg.

– Mössen kanske har näsa för det mysiga i Haga, säger GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg, som passerade miniatyrbutikerna under fredagen.

GT har tidigare skrivit om de små butiker som under förra vintern dök upp i Malmö. Efter några månaders knäpptystnad återuppstod de under pompa och ståt i Borås, i samband med gatukonstfestivalen No Limit. 

Bakom butikerna i Malmö och Borås låg konstkollektivet Anonymouse, och i en intervju med en av de mystiska konstnärerna som kallade sig för "Pärlan" framgick det att man kanske hade planer på vidare expansion på Västkusten.

– Planer finns det alltid, men det ska ju bli verklighet också, sa man då.

I kulturstaden Göteborg har mössen sitt egna galleri.Foto: Csaba Bene Perlenberg

Har öppnat tre verksamheter

Nu verkar mössen tänka stort, och under fredagen upptäckte GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg tre butiker under en promenad på Kaponjärsgatan i Haga.

– Haga känns som helt rätt plats för nya möss att dyka upp på, säger han.

Göteborgs möss kan välja och vraka efter tycke och smak, staden har nämligen välsignats med både skobutik och galleri. Dessutom finns något extra för de möss som är sugna på ostbågar – en motorcykelbutik.

Butikerna var obemannade

Csaba Bene Perlenberg berättar att butikerna inte var bemannade vid tillfället för upptäckten, och han kunde därför inte få någon kommentar från personalen. Men de verkar åtminstone ha bra smak i sitt val av stadsdel.

– Mössen kanske har näsa för det mysiga i Haga, avslutar Perlenberg.

Att skor bara är till för människor kan nu avfärdas, utbud och efterfrågan gäller även för gnagare.Foto: Csaba Bene Perlenberg

Butikerna i Haga har inte samma skapare som dem i Borås. I ett meddelande till GT kommenterar Anonymouse de nya butikerna:

"Vi är oskyldiga!", skriver de och fortsätter:

"Vi tycker att det är roligt att någon annan eventuellt har blivit inspirerade av oss."

GP kunde under lördagen berätta att den som ligger bakom musbutikerna är konstnären Staffan Lindholm.

– Jag har sett på tv hur man har öppnat sådana här butiker i exempelvis Malmö och för ett tag sedan hittade jag ett ställe där det fanns utrymme för att bygga små minibutiker i Haga, säger han till tidningen.

 

LÄS OCKSÅ: Två nya musbutiker efter världssuccén 

 

Relaterade ämnen
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER