Katharina Liebring. Foto: Christina LiebringKatharina Liebring. Foto: Christina Liebring
Katharina Liebring. Foto: Christina Liebring
Anna Mannheimer bär ett av de vanligaste namnen. Foto: Jan WiridenAnna Mannheimer bär ett av de vanligaste namnen. Foto: Jan Wiriden
Anna Mannheimer bär ett av de vanligaste namnen. Foto: Jan Wiriden
Maria Lundqvist är en av de som har ett välkänt förnamn. Foto: Anna-Lena MattssonMaria Lundqvist är en av de som har ett välkänt förnamn. Foto: Anna-Lena Mattsson
Maria Lundqvist är en av de som har ett välkänt förnamn. Foto: Anna-Lena Mattsson

Nu har kvinnorna fått övertaget i Göteborg

Publicerad

I Göteborg glänser kvinnorna över männen i statistiken.

Till skillnad från resten landet som generellt har fler män än kvinnor, går Göteborg mot strömmen och kvinnorna är i majoritet.

– I Göteborg är det 3 376 fler kvinnor än män. I Västra Götaland är dock männen fler än kvinnorna, säger Inge Göransson befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån.

Färska siffror från Statistiska centralbyrån har inkommit som visar att männen för första gången är fler än kvinnorna i vårt avlånga land med 9 851 017 invånare.

Detta gäller dock inte i Sveriges näst största stad. Där florerar det betydligt fler kvinnor än män, vilket Inge Göransson, befolkningsstatistiker på Statiska centralbyrån kan bekräfta.

GT har tidigare rapporterat om de vanligaste namnen i Västsverige på kvinnor då namnen Anna, Maria och Margareta var högt upp på namnlistan.

I hela Västra Götaland finns 69 881 stycken som heter Maria och 45 806 stycken Anna, därefter är Margareta, Elisabeth ett par stycken som bråkar om det tredje populäraste namnet.

"Det vanligaste namnen är väldigt lika överallt i landet"

Bland nyfödda barn, som GT också skrivit om tidigare är namn som Saga, Elsa, Alice Lilly, Ebba och Ella ett par namn som många väljer att döpa sina nyfödda flickor till.

– Det vanligaste namnen är väldigt lika överallt i landet, det är först när man kommer längre ner på listan som man kan se skillnader, det är kul med namn, det är något som berör många människor, har namnforskaren Katharina Liebring tidigare berättat för GT.

Men varför kvinnorna dominerar i just Göteborg är en svår nöt at knäcka.

– Kvinnorna är fler i Göteborgs stad. Det kan vara svårt att spekulera i varför. I Göteborg är det 3 376 fler kvinnor än män. I Västra Götaland är dock männen fler än kvinnorna, säger befolkningsstatistikern.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER