Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu granskas ytterligare sex byggprojekt i misstänkta muthärvan i Göteborg

Ett av de projekt som ska granskas är en verkstad vid Frölundaborg.
Foto: Daniel Stiller

GÖTEBORG. Det har gått lätt att lura idrottsförvaltningen i Göteborg på pengar. Kontrollen har varit usel. 

Svidande kritik kommer från revisionsfirman Ernst & Young. 

Granskningen sker med anledning av mutskandalen.

Idrotts- och föreningsförvaltningen har inte varit så noga med fakturorna, visar det sig.

 En av förvaltningens uppgifter är att sköta kommunens sportanläggningar.

 När någonting behöver byggas eller repareras anlitar man ofta firmor utifrån. Med dem träffas olika slags avtal.

 Sen ska jobben betalas. Företagen skickar fakturor. Men:

 I många fall står det inte hur många timmar jobbet tagit.

 Eller hur mycket det kostat per timme.

 Eller hur mycket underentreprenörer kostat.

 Ändå har fakturorna attesterats, alltså godkänts.

 Gösta Malmryd är administrativ chef på förvaltningen.

Duger inte

 - Ofta tycker väl beställaren som utför kontrollen att han vet tillräckligt utan att det behöver stå på lappen, säger han. Men det duger inte när det ska granskas av andra i efterhand.

 - Så här måste vi ställa tydligare krav på leverantörerna och inte betala när fakturorna är ofullständiga. Det fallerar i för många fall.

Vad kan ni göra åt de här bristerna?

 - Vi ska se över dokumenten och ställa större krav på våra leverantörer redan i beställningsskedet att de preciserar sig.

Hur kan det bli så här?

 - Jag tror det handlar om en kultur där man vill få så mycket som möjligt gjort och inte låta alltför mycket tid gå åt till att hantera papper och dokumentera.

 Senast på fredag kommer en rapport från Ernst & Young som handlar om förvaltningens relationer till den byggmästare som misstänks ha mutat en tjänsteman.

Pågående projekt granskas

 Förvaltningen har beslutat att några redan pågående byggprojekt ska granskas av en extern konsult.

 Dessa är:

 En boulehall vid Majvallen.

 Idrottshallen vid Sjumilaskolan (nyss påbörjad)

 Nytt konstgräs på Heden

 Nytt konstgräs på Ruddalen.

 Verkstad vid Frölundaborg

 Underhållsarbeten vid Alelyckans Sportcenter

 Under tisdagen kom även statsåklagaren Nils Bertil Schultz till Göteborg för att börja arbeta med förundersökingen om misstänkt mutbrott i två fall, dels på Idrotts- och föreningsförvaltningen och dels på Familjebostäder.

 - Vi har de här två fallen ännu så länge säger han, men jag utesluter inte att utredningen kommer att svälla.

FAKTA

FAKTA Detta har häntFREDAG 19 MARS GT avslöjar att flera tjänstemän och förvaltare i Göteborgs stad anklagas för att ha tagit emot mutor av en välkänd byggmästare. Anklagelserna framkommer i flera anonyma brev som GT publicerat. Där sägs att medarbetare reparerat och byggt om sina egna bostäder med hjälp av byggmästaren. Fakturorna ska skattebetalarna ha fått stå för.

LÖRDAG 20 MARS Skandalen växer genom att förvaltare i kommunala Familjebostäder i brev och flygblad också anklagas för att ta emot mutor.

SÖNDAG 21 MARS Göteborgs stadsjurist bekräftar i GT att han skickat uppgifterna om den påstådda muthärva vidare till riksenheten mot korruption.

FREDAG 26 MARS
Idrotts- och föreningsnämnden bekräftar att de behandlat stadsrevisionens rapport den 8 mars och upphandlat en extern revisionsbyrå för att granska uppgifterna den 17 mars.

LÖRDAG 27 MARS Den utpekade mutkolven berättar för GT att ingen på Idrotts- och Föreningsförvaltningen pratat med honom. Han anser anklagelserna "befängda".

FREDAG 16 APRIL GT avslöjar att den för mutor utpekade byggarens polisanmälan lett till att en förundersökning om grovt förtal inletts av kammaråklagare Johan Udén.

ONSDAG 28 APRIL GT berättar att riksenheten mot mutor och korruption går vidare med muthärvan i Göteborg. Samtidigt pågår en extern revision på Idrotts- och föreningsnämnden.

Torsdag 29 april
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén säger i GT att om någon person blivit mutat ska denne lagföras. Hon är "rosenrasande" över vad som framkommit i mutaffären.

FREDAG 30 APRIL Agneta Kores vd för familjebostäder i Göteborg säger i GT att bolaget kommer att kräva återbetalning för de arbeten som inte utförts trots att de fakturerats av den utpekade byggmästaren.

LÖRDAG 1 MAJ Idrotts- och föreningsförvaltningens chef Ragnhild Andersson säger i en GT-intervju att hon välkomnar statsåklagare Nils-Erik Schultzs förundersökning om mutbrott. Hon berättar också att man ska titta extra på några byggprojekt.

SÖNDAG 2 MAJ
Den mutanklagade tjänstemannens före detta fru intervjuas i GT. Hon säger att hon och hennes man bott i byggmästarens lyxhus på franska rivieran flera gånger. Några gånger var också barnen med.