Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu gör elbussarna premiär i Göteborg

Elbussarna ska trafikera linjerna 59, 60 och 62.
Foto: Eddie Löthman / Västtrafik
Peter Hermansson (M), styrelseordförande i Västtrafik.
Foto: Eddie Löthman / Västtrafik

Från och med mitten av oktober kommer Västtrafiks nya elbussar börja rulla på vägarna i Göteborg.

Bussarna ska till att börja med trafikera linjerna 59, 60 och 62.

– Jag är övertygad om att de här elbussarna kommer göra stor skillnad i många göteborgares vardag, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande i Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt är det 30 bussar som tas i trafik successivt från mitten av oktober – elbussarna ska trafikera flera va linjerna som går runtom i de centrala delarna av Göteborg som 59, 60 och 62.

– Nu tar vi nästa steg mot en buller- och utsläppsfri stadstrafik. Västtrafik storsatsar på att elektrifiera stadstrafiken och nu står Göteborg på tur. Jag är övertygad om att de här elbussarna kommer göra stor skillnad i många göteborgares vardag, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande i Västtrafik, i ett pressmeddelande. 

Målet med satsningen är att alla stadstrafik i Västsverige kommer att vara driven på el före 2030, med start nu i oktober. När året i slut ska 60 elbussar rulla i Västsverige och efter nästa år ska det vara 170 stycken. 

”En bättre arbetsmiljö” 

Om planen håller blir Västtrafik företaget i landet med mest elbussar.

Bussarna är tillverkade av Volvo Bussar och ska laddas i depåer och vid ändhållplatser, de är tysta och har mer utrymme för barnvagnar och personer som sitter i rullstol, skriver Västtrafik i pressmeddelandet. 

De kommer köras av företaget GS Buss.

– Vi är glada att kunna erbjuda moderna och bekväma bussar för våra resenärer. Vi tror att både passagerare och boende nära linjerna kommer att upptäcka att elbussarna är mycket tystare än tidigare modeller. Samtidigt får våra förare en bättre arbetsmiljö, säger Dan Paulström, affärsområdeschef på GS Buss, i pressmeddelandet.