Nu går långköraren SVT Debatt i graven

"Det är ett av de viktigaste programmen jag har gjort i svensk tv", säger "Mr Debatt" Lennart Persson, här tillsammans med Annie Lööf och Jimmie Åkesson.
Foto: Roger Vikström
SVT Debatt gjorde över 500 program, och under torsdagen gör man sitt sista.
Foto: SVT
Torsdagens avsnitt kommer att handla om jämställdhet och feminism.
Foto: SVT
"I Debatt möter människor i maktposition människor som man inte riktigt kan kontrollera eller förutsäga. Det gillar ju inte riktigt makthavarna", säger Janne  Josefsson som ledde programmet i tre säsonger.
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Efter över 500 program så går nu långköraren Svt Debatt i graven.

Programmet på torsdag är det sista som någonsin sänds.

– Det är ett av de viktigaste programmen jag har gjort i svensk tv, säger Lennart Persson, som ledde programmet under tio säsonger.

En public service-era är över. Efter 27 säsonger så sänds nu det sista avsnittet av Svt Debatt.

– Efter över 500 program så läggs denna trotjänare ned. Det är ett tungt program som verkligen har fyllt sitt syfte, det har allt som hör ett riktigt bra tv-program till, tycker jag, säger programmets projektledare Martin Jönsson.

Under höstens säsong så har många av de tidigare programledarna medverkat, en av dessa är "Mr Debatt" Lennart Persson.

– Var sak har sin tid, men jag tycker att det är ett underbart program. Det är ett av de viktigaste programmen jag har gjort i svensk tv, säger han.

"Viktigt att slå vakt om"

Även Janne Josefsson, som ledde Debatt under tre säsonger, har synts till i studion under hösten.

– Det har varit fantastiskt att jobba med Debatt. Jag blev ju inslängd hastigt och lustigt och trodde att jag skulle stanna i ett par månader, så gjorde jag tre säsongen, säger Josefsson.

Han delar Lennart Perssons åsikt om Debatts relevans.

– Min analys är att politiker är mer bekväma i program som Agenda, morgonsoffor och dylikt där de möter andra politiker och journalister som pratar samma språk. I Debatt möter människor i maktposition människor som man inte riktigt kan kontrollera eller förutsäga. Det gillar ju inte riktigt makthavarna, men det är viktigt att slå vakt om, säger Josefsson.

Ett nytt debattprogram

Projektledaren Martin Jönsson om varför programmet läggs ned just nu:

– Vi känner att det kanske är dags att förnya sig, säger han.

Vad ska då ersätta Debatt i Svt:s tablå?

– Det får vi se, det är inget som jag kan säga något om just nu.

Den tidigare Debattledaren Lennart Persson är däremot mer talför:

– Jag vet ingenting mer än att det ska komma ett nytt debattprogram. Och debattprogram har ju sett olika ut genom alla år – så att byta namn, dekor och programledare är ju inget nytt egentligen. Så länge det finns ett sådant program så är jag nöjd, för det är viktigt.

Specialavsnitt sätter punkt

På torsdag är det ett specialavsnitt som kommer att sätta punkt för Debatt-eran, i form av en samsändning med danska DR.

– Det kommer att handla om jämställdhet och feminism. Vi har väldigt olika sätt att se på det i den offentliga debatten i Danmark jämfört med Sverige. Vi kommer att ha både danska och svenska debattörer, precis som vid flyktingkrisen, säger Martin Jönsson.

Svt Debatt

# Debattprogrammet har sänts i Sveriges Television varje vår och höst från våren 2001 till våren 2006 och varje vår och höst sedan våren 2008.

# 27 säsonger och över 500 program har sänt.

# Programmet direktsänds från tv-huset i Göteborg.

# I varje program debatteras olika aktuella ämnen med inbjudna gäster och publik som diskuterar dessa frågor. Man har ofta en huvuddebatt men även mindre debatter.