Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu förvandlas teatern till en musikalscen

BLODSBRÖDER. Sonny Enell och Robin Röshag spelar huvudrollerna i musikalen som intar Lisebergsteatern i vår.Foto: Bo Håkansson

GÖTEBORG. Blodsbröderna från Högsäter i Dalsland och Tranås i Småland fann varandra på Balettakademin i Göteborg.

Nu ska de erövra Lisebergsteatern som för första gången förvandlas till musikalscen.

- Vi brinner för den här uppsättningen, förklarar de.

"Blodsbröder" hade urpremiär 1983

"Blodsbröder" ("Blood Brothers") är skriven av Willy Russell och hade urpremiär 1983 i Liverpool. Sedan dess har musikalen gjort stor succé på West End i London och på Broadway i New York. I West End spelades den i nästan 30 år och är därmed en av de musikaler som spelats längst i London.

När Ulf Dohlsten och Puck Ahlsell spelade blodsbröderna på Stadsteatern i Göteborg 1986 var det en av den teaterns största publiksuccéer genom tiderna.

Den här nya svenska versionen är regisserad av Kålle Gunnarsson, med tio personer på scenen och tre musiker.

Robin Röshag, 28, från Högsäter drömde om att bli musikalartist redan som barn, när hans föräldrar spelade musiken från Kristina från Duvemåla i stereon där hemma.

Sonny Enell, 24, från Tranås valde tidigt att satsa på artisteriet - efter musikgymnasium blev det musikteaterskola i Bjärnum.

På Balettakademin i Göteborg träffades de första gången. Båda har också spelat barnteater på Lisebergsteatern, som i Ronja Rövardotter och Pippi Långstrump.

"Berör på allvar"

Och i höstas hade de för första gången premiär på Storan i Falkenberg med "Blodsbröder" - som gick för utsålda hus.

- En fantastisk, känslofylld musikal som berör på allvar, förklarar Robin Röshag.

Eftersom den inte har visats på över 20 år i Göteborg, förra gången med Ulf Dohlsten och Puck Ahlsell i en smått legendarisk uppsättning på Stadsteatern, beslutades att sätta upp den på Lisebergsteatern.

- Handlingen med två bröder som skiljs åt som barn och sedan träffas av en slump är egentligen tidlös, även om vi spelar den i en slags fiktiv dåtid, säger Sonny Enell.

Göteborgspremiären blir den 19 april med åtminstone ett tiotal föreställningar till.

- Den här teatern är så gott som oprövad som musikalscen, men jag tror den är lagom stor för vår uppsättning, förklarar de.