Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu försvinner den klassiska soffan

Lasse Brandebys karaktär Kurt Olsson i soffan.Foto: ALLAN KARLSSON / GT/BILDSERVICE
Dagens soffa på taket.Foto: Google maps

Kurt Olsson gjorde den gigantiska soffan på taket i Mölndal känd i hela landet.

Nu försvinner även den modernare varianten från taket, skriver GP.

Nordiska galleriet har nämligen köpt fastigheten, och enligt deras planer ska soffan väck.

Lasse Brandebys karaktär Kurt Olsson gjorde soffan på taket i Mölndal rikskänd på 1980-talet när han lät intervjua flera kändisar i den.

Den ursprungliga soffan, som stod där redan på 1970-talet, har förvisso bytts ut tidigare (sittmöblerna har ändrats sen Kurt Olssons dagar) men nu är det definitivt slut.

– Det har varit en stor fråga för oss här, vad vi ska göra med den. Vi har inte fattat något slutgiltigt beslut i frågan, säger Per Sköld, vd på Nordiska galleriet, till GP.

Samtidigt säger han att soffan ska bort från taket.

– Den soffan som står där i dag ska inte stå kvar, men tanken är att göra en hyllning till husets historia på ett sätt som är mer relevant till det vi säljer. Tidigare har man sålt möbler i ett lägre prissegment, säger Per Sköld, till tidningen.

Flyttar in om en månad

Köpet av fastigheten offentliggjordes förra månaden, vilket Fastighetsnytt tidigare har rapporterat.

– Vi är väldigt glada att vi fått möjligheten att förvärva denna kultfastighet, sa Axel Söderberg, arbetande styrelseordförande på Nordiska galleriet, till Fastighetsvärlden.

Tanken är att den nya butiken ska öppna i november.

Den fiktiva karaktären Kurt Olsson, också kallad bara Kurtan, hördes först i lokalradion i Sjuhärad på sena 1970-talet. Men det var under 1980-talets andra hälft som karaktären blev känd genom tv-programmet ”Kurt Olssons television” med premiär 1987. Kurt Olsson hade rutig kavaj och typisk 60-talsfrisyr. Decenniet efter kom det en långfilm med titeln ”Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv”.

Lasse Brandeby som porträtterade Kurt Olsson gick bort 2011. Han blev 66 år.

Förtydligande: Den soffa som nu försvinner är en modernare variant som står på taket och inte den soffa som Kurt Olsson gjorde sina klassiska intervjuer i.