Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu får nya bron sina pelare: ”Blir ett landmärke i staden”

Under tisdagskvällen påbörjades nästa etapp i bygget av nya Hisingsbron: den första pylonen ska monteras.
Foto: Lovisa Waldeck

Bygget av den nya Hisingsbron är i full gång och under natten påbörjas nästa etapp. 

Då ska den första pylonen monteras.

– De kommer att göra att bron blir ett landmärke i staden, säger Alexandra Wattwil, pressansvarig på trafikkontoret i Göteborg.

Den nya Hisingsbron ska vara klar 2021 och då ska den ersätta Göta älvbron. Enligt trafikkontoret ligger bygget av bron i fas och coronapandemin har bara medfört begränsade konsekvenser för bygget.

Den 12 juli anlände ett portugisiskt fartyg lastat med pyloner och motvikter till Hisningsbron.

– Det är som fyra pelare, kan man säga. De kommer att göra att bron blir ett landmärke i staden, säger Alexandra Wattwil, pressansvarig på trafikkontoret i Göteborg.

Under måndagen fraktades pråmen med pylonerna och motvikterna från Frihamnen genom öppningen på Göta älvbron. 

Men när pylonerna ska monteras är det bara farleden under bron som påverkas.

Farleden stängs

Mikael Nummedal, projektledare för Hisingsbron, förklarar att pylonerna möjliggör för att lyfta en del av bron uppåt, för att öppna upp får båtarna på Göta Älv. De står nu på en pråm och lyfts med hjälp av en kran i rätt position.

– Det kan väl låta ganska okomplicerat men då ska man komma ihåg att varje pylon är 35 meter hög och väger 116 ton styck. När de väl står på plats så ska toppen på pylonen vara inom tio millimeter från det teoretiska läget.

Egentligen skulle monteringen påbörjas vid 11-tiden på dagen men på grund av för kraftig vind har det skjutits upp till natten. Under arbetet stängs farleden under Götaälvbron.

Under kvällen har man kunnat lyfta av pylonens toppar från pråmen.

Man räknar med att arbetet med pylonerna kommer att pågå till den 28 juli.