Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zoran, 52, döms till livstid för fyra mord

Zoran Radovanovic, 52, döms till livstids fängelse för fyra mord.Foto: Anna Hållams
Radovanovic döms även för två fall av grova mordbränder. Här ses han köpa tändvätska.Foto: POLISEN
Här ses förödelsen efter en av bränderna.Foto: POLISEN

Zoran Radovanovic, 52, döms till livstids fängelse för fyra fall av mord och två grova mordbränder.

52-åringen har erkänt ett av dubbelmorden men döms alltså, mot sitt nekande, även för det andra. Motivet: Han mördade för att skydda sitt pyramidspel.

– Det finns ett ekonomiskt motiv i båda fall, säger åklagaren Pernilla Törsleff.

Försvarssidan vill överklaga domen.

Fakta: Domen

• Han döms för dubbelmordet och den efterföljande mordbranden i Norrahammar, Jönköpings kommun, den 27 maj förra året. Där bjöd han maken på en räkmacka innan han klubbade ihjäl honom med ett baseballträ. När makan kom hem så misshandlade han även henne med baseballträet, men hon dog av rökgaserna efter att Zoran Radovanovic tänkt eld i källarvåningen.

• Han döms även, mot sitt nekande, för det näst intill identiska dubbelmordet och mordbranden som han begick ett par månader tidigare, den 9-10, mars i Hökensås. I det fallet brann huset ned till grunden och det har varit svårare att säkra spår. Men på en kofot som fanns i kopieringsrummet på Zoran Radovanovics kontor säkrades parets blod och DNA, och på en sportbag i hans garage fanns blodspår från makan.

• Dessutom döms kapitalförvaltaren för grovt bedrägeri mot 17 kunder på sammanlagt 5 750 000 kronor.

Mordhärvan, som enligt polisprofessor Leif GW Persson kommer att gå till svensk kriminalhistoria, började nystas upp i början av 2015. Då hittades ett äldre par på orten Hökensås döda i sin nedbrunna sommarstuga.

Två månader senare larmades polis till en annan, liknande, villabrand. Den gången i Norrahammar. Också där hade ett äldre par mist livet.

Bland annat genom fynd av tändvätska riktades polisens misstankar snart mot företagaren och kapitalförvaltaren Zoran Radovanovic, 52. Han misstänks ha mördat de två äldre paren med motivet att skydda sitt eget pyramidspel.

– Vår uppfattning är att de mördade paren börjat tröttna på att de inte fått tillgång till sina pengar, säger åklagaren Pernilla Törsleff efter den fällande domen i tingsrätten.

Åklagaren: "Identiskt motiv"

52-åringen har erkänt dubbelmordet i Norrahammar. Där har han först misshandlat paret med ett basebollträ, för att sedan ha bränt ner deras sommarstuga.

Zoran Radovanovic nekar till det andra dubbelmordet, i Hökensås, men döms alltså för det också. Åklagaren Pernilla Törsleff:

– Bevisningen har vilat på tre ben. Teknisk, i form av blod på en kofot och en väska. Tillvägagångssätt, som är väldigt likt det i Norrahammar. Och så har vi haft ett motiv som vi menar är identiskt med det andra dubbelmordet.

Trots att det vare sig gått att fastställa brand- eller dödsorsak i Hökensås så anser alltså rätten Zoran Radovanovic skyldig även till det andra dubbelmordet.

Erkänner att han lurat 17 personer

Försvarsadvokaten Leif Silberisky anser att tingsrätten "gått för långt när det gäller bevisvärdering i det fallet".

– Rättsläkaren har inte kunnat fastställa dödsorsak och den brandtekniska personalen har inte kunnat fastställa någon brandorsak, säger han och fortsätter:

– Då räcker inte bevisningen för att döma någon. Därför talar mycket för att vi kommer att överklaga i den delen.

Mordoffren var fyra av ett större antal personer som Zoran Radovanovic blåst på pengar. Av tingsrättens dom framgår att erkänner att han lurat till sig över fem miljoner kronor av 17 personer, vid totalt 36 tillfällen. I domen står:

"Zoran har erkänt att han lovat att han skulle investera pengarna i aktier eller konvertibler. Zoran har erkänt att han inte gjort några investeringar för sina kunders räkningar utan i stället för pengarna köpt aktier i eget namn eller konsumerat pengarna."

Silbersky: "Inga synpunkter"

52-åringen döms för 36 grova bedrägerier och ska, utöver livstidsstraffet, betala skadestånd om drygt elva miljoner kronor.

Leif Silbersky säger att man inte kommer överklaga domen gällande Norrahammar-morden och de grova bedrägerierna.

– Där accepterar vi tingsrättens dom. Och vad gäller bedrägerierna har vi inga synpunkter, säger Leif Silbersky.

Han är på resande fot och har inte varit i kontakt med Zoran Radovanovic efter det att domen meddelades.

 

LÄS MER: Zoran, 52, mördade för att hålla lyxfasaden uppe.