Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

14 personer döms i massivt knarkmål

Enligt åtalet har organisationen smugglat 142 kilo kokain och heroin från Nederländerna till Skandinavien, däribland Sverige, där gatuvärdet för drogerna beräknas uppgå till åtminstone 112 miljoner kronor.
Polis slår till mot misstänka medlemmar i Black Axe. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Polizia de Stato
En del av den narkotika som beslagtagits under utredningen.
Foto: Polisen

Sedan förra året har 15 personer stått åtalade för grova narkotikabrott och knarksmuggling i 100-miljonersklassen.

På fredagen dömdes 14 personer till långa fängelsestraff.

Åklagarsidan har uppgett att flera av dem har kopplingar till den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe, något tingsrätten dock inte funnit något stöd för.

Målet mot de 15 personer som i höstas åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling är mycket omfattande.

Enligt åtalet har organisationen smugglat 142 kilo kokain och heroin från Nederländerna till Skandinavien, däribland Sverige, där gatuvärdet för drogerna beräknas uppgå till åtminstone 112 miljoner kronor.

Narkotikan har främst smugglats in via hamnarna i Skåne och Göteborg.

– Det är ett av de största ärenden vi har haft i Sverige. Inte till mängden narkotika men mängden åtalade. Det har tagit mycket resurser från oss och det gör det fortfarande. Men det här är vårt fokus just nu, har Gill Eriksson, biträdande enhetschef på tullkriminalen i Göteborg, tidigare sagt.

Åklagaren: Koppling till Black Axe

Flera av de åtalade har av åklagarsidan uppgetts ha kopplingar till Black Axe, en fruktad maffiaorganisation med ursprung i Nigeria som etablerat sig på Europa och Nordamerika, men som nu även finns i Stockholm och i Göteborg.

Rätten har dock inte kunnat styrka en sådan koppling, uppger de i domen. 

– Vi har hunnit översiktligt gå igenom domen och det vi kan konstatera är att tingsrätten delar vår uppfattning gällande organisationen och att det är en välorganiserad verksamhet med ett konstant flöde av narkotika. Det står inte i åtalet heller att det är just den organisationen men vi har pekat på flera omständigheter som talar för att det är just Black Axe. Men det spelar egentligen ingen roll för påföljdsdelen, säger Anna Svedin, kammaråklagare. 

Flera länder i Europa har samarbetat i ärendet, däribland Nederländerna och Österrike. Nederländsk polis har bland annat delat med sig av omfattande material i form av avlyssningar, som visat på att huvudmännen styrt organisationen från landet.

Kammaråklagare Anna Svedin.
Foto: TV4
Kammaråklagare Karolina Lindekrantz.
Foto: Lovisa Waldeck

Offren till Black Axe har bland annat vittnat om att de utpressats med hjälp av voodoo och svart magi. Black Axe har också gjort sig kända för att använda sig av machetes vid våldsbrott.

I ett samtal mellan två av huvudmännen diskuteras svart magi och att en av dem nåtts av uppgifter att någon betalat för att utföra voodoo mot honom i hemlandet.

– Den här killen har skickat hem pengar för att göra voodoo åt honom för att döda mig, förstår du? Och om de inte lyckas med sin ambition den spirituella vägen, kommer de att leja yrkesmördare här i Nederländerna för att skjuta och döda mig, säger mannen under telefonsamtalet, enligt förundersökningen.

Kapslar med heroin och kokain som en kurir tvingades sälja.
Foto: Tullverket

De två männen diskuterar också verksamheten i Sverige.

– Sverige? Om du ska ditåt måste du göra utomordentliga förberedelser, vara säker innan. Ingen chansning. Du måste säkerställa allting innan du gör nåt. Så här kan det leda till att du inte kan få varor från folk igen, säger en av männen.

14 döms

På fredagen kom domen i Göteborgs tingsrätt. 14 av de 15 åtalade döms till långa fängelsestraff med strafflängder på allt mellan tre och ett halvt och nio och ett halvt år.

En person, som stod åtalad för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott, frias helt.

Bland de dömda är sex stycken medborgare i Nigeria, fyra i Gambia, två i Sverige, en i Litauen och en i Nederländerna. Alla förutom de svenska medborgarna utvisas även från Sverige.

Åklagarsidan är inte helt nöjd med domen och planerar att överklaga inom fyra veckor.

– Vi menar att många ska dömas för synnerliggen grovt narkotikabrott och smuggling. Men tingsrätten har valt att döma för ett brott. Det innebär att påföljden blir lägre. Vi planerar att överklaga på grund av påföljderna eftersom att tingsrätten inte fullt ut har nyttjat straffskalan, säger Anna Svedin, kammaråklagare. 

Rätten: Ingen koppling till Black Axe

Samtidigt uppgav en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hannell, att någon koppling till just Black Axe inte kunnat styrkas.

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger hon i en kommentar.

Till GT säger hon:

– Media har haft vinklingen att det skulle ha den kopplingen, och då kände jag behov av att tona ner det. Men det har inte påverkat slutet av målet heller. Vi har funnit stöd för organiserad verksamhet, det är tillräckligt för oss. Den sakkunnige vi hört i målet har sagt att det finns flera kriminella nätverk i Västafrika.

Black Axes kriminella verksamhet i Europa utgår från Sicilien, där de etablerade sig i samband med flyktingvågen 2015. 

Gänget samarbetar med den sicilianska maffian, Cosa Nostra, och beskrivs som mer fruktade än italienska maffian.