Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse även i hovrätten. Foto: Adam Ihse/TtNerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse även i hovrätten. Foto: Adam Ihse/Tt
Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse även i hovrätten. Foto: Adam Ihse/Tt
Lisa Holm blev 17 år gammal. Foto: PrivatLisa Holm blev 17 år gammal. Foto: Privat
Lisa Holm blev 17 år gammal. Foto: Privat
Leif GW Persson säger att Nerijus Bilevicius lär bli placerad på en säkerhetsanstalt när domen vunnit laga kraft. Foto: Alex LjungdahlLeif GW Persson säger att Nerijus Bilevicius lär bli placerad på en säkerhetsanstalt när domen vunnit laga kraft. Foto: Alex Ljungdahl
Leif GW Persson säger att Nerijus Bilevicius lär bli placerad på en säkerhetsanstalt när domen vunnit laga kraft. Foto: Alex Ljungdahl
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm. Foto: Anders YlanderVice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm. Foto: Anders Ylander
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm. Foto: Anders Ylander
Advokat Inger Rönnbäck. Foto: Alex LjungdahlAdvokat Inger Rönnbäck. Foto: Alex Ljungdahl
Advokat Inger Rönnbäck. Foto: Alex Ljungdahl

Bilevicius döms till livstids fängelse

Publicerad

Livstids fängelse i tingsrätten.

Livstids fängelse i hovrätten.

I dag kom den nya domen mot gästarbetaren Nerijus Bilevicius, 35, som mördade Lisa Holm, 17.

– En enig hovrätt anser att det är 35-åringen som mördade Lisa Holm i juni förra året, säger domaren Linda Hallstedt under en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Den 17 november förra året dömdes Nerijus Bilevicius i Skaraborgs tingsrätt till lagens strängaste straff för mordet på Lisa Holm. På måndagen fastställde Göta hovrätt straffet - livstids fängelse.

– Ett stort antal DNA-spår från den åtalade mannen har återfunnits på Lisa Holms kläder. Detta trots att 35-åringen förklarat att han aldrig har träffat flickan, säger Linda Hallstedt i ett pressmeddelande.

Hovrätten gör annan tolkning

I samma meddelande står:

"Även hovrätten har bestämt påföljden till livstids fängelse. 35-åringen ska också betala skadestånd till Lisa Holms familj och dessutom utvisas på obegränsad tid."

Hovrätten har dessutom en annan uppfattning i tingsrätten i en viktig fråga: De anser det vara bevisat att Nerijus Bilevicius försökte lura in den kvinnliga joggaren i sin bil, dagen innan mordet på Lisa Holm.

– Joggarens första uppfattning när hon ser mannen är att han är en av vittnet Arne Jönssons (godsherrens) anställda. Och i fotokonfrontationen sa hon att 35-åringen var den som var mest lik mannen, säger hovrättsrådet Martin Andersson under en presskonferens i Göra Hovrätt.

Han lägger även till att Nerijus, med anledning av det tidsmässigt fastslagna besöket hos Handlarn i Källby, måste ha passerat platsen för händelsen precis när den utspelade sig – om han inte var den utpekade.

Hovrätten: bevisen inte planterade

Samtidigt sågar hovrätten försvarets konspirationsteori: att Nerijus DNA- och blodspår skulle kunna vara placerade av korrumperade poliser eller anställda på Nationellt forensiskt centrum (NFC).

– Hovrätten har ansett sig kunna avföra den typen av invändningar. Och även att det eventuellt skulle ha varit en annan gärningsman som försökt skydda sig genom att skylla mordet på 35-åringen, säger Martin Andersson.

Fruns alibi underkänns

Samtidigt underkänner hovrätten alibit från Nerijus Bilevicius fru, som hon vittnade om i tingsrätten under upprörda former.

– Vi har i likhet med tingsrätten kommit fram till att hon inte lämnat något tillförlitligt alibi, säger Martin Andersson.

Eftersom frun har lämnat tidsangivelser som inte stämmer med domens slutsatser och hon svor vittneseden, om än i Litauen, skulle det kunna innebära att hon delges misstanke om mened?

– Enligt svenska domstolsseder har hon inte avlagt någon ed. Och hovrätten kan inte uttala sig om hon har gjort sig skyldig till mened. Vi har tagit ställning till de uppgifter som hon har lämnat och vi anser inte att hon har gett honom något tillförlitligt alibi, säger Linda Hallstedt, hovrättslagman.

GW: "Hamnar på Kumla eller Tidaholm"

Polisprofessor Leif GW Persson:

– Efter att domen vunnit laga kraft kommer han att bli anstaltsplacerad. Han lär väl hamna på en säkerhetsanstalt, Kumla eller Tidaholm. Det finns flera stycken att välja mellan.

Hur kommer han att bli behandlad när han hamnar i fängelse?

– Det beror på var han hamnar. Men sådant där brukar Kriminalvården vara ganska noggranna med, säger GW.

Hur går utvisningsförfarandet till?

– Efter avtjänad påföljd. I hans fall så är det minst 18 år.

Försvann i juni

Fallet med 17-åriga Lisa Holm har blivit mycket uppmärksammat även utanför Sverige.

Från det att hon försvann den 7 juni förra året när hon skulle åka hem på moped från sitt arbete, ett kafé i Blomberg utanför Kinnekulle. Till gripandet, åtalet och nu de båda domarna Nerijus Bilevicius.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER