Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bilevicius döms till livstids fängelse

Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse även i hovrätten. Foto: Adam Ihse/Tt
Lisa Holm blev 17 år gammal. Foto: Privat
Leif GW Persson säger att Nerijus Bilevicius lär bli placerad på en säkerhetsanstalt när domen vunnit laga kraft. Foto: Alex Ljungdahl
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm. Foto: Anders Ylander
Advokat Inger Rönnbäck. Foto: Alex Ljungdahl

Livstids fängelse i tingsrätten.

Livstids fängelse i hovrätten.

I dag kom den nya domen mot gästarbetaren Nerijus Bilevicius, 35, som mördade Lisa Holm, 17.

– En enig hovrätt anser att det är 35-åringen som mördade Lisa Holm i juni förra året, säger domaren Linda Hallstedt under en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Den 17 november förra året dömdes Nerijus Bilevicius i Skaraborgs tingsrätt till lagens strängaste straff för mordet på Lisa Holm. På måndagen fastställde Göta hovrätt straffet - livstids fängelse.

– Ett stort antal DNA-spår från den åtalade mannen har återfunnits på Lisa Holms kläder. Detta trots att 35-åringen förklarat att han aldrig har träffat flickan, säger Linda Hallstedt i ett pressmeddelande.

Hovrätten gör annan tolkning

I samma meddelande står:

"Även hovrätten har bestämt påföljden till livstids fängelse. 35-åringen ska också betala skadestånd till Lisa Holms familj och dessutom utvisas på obegränsad tid."

Hovrätten har dessutom en annan uppfattning i tingsrätten i en viktig fråga: De anser det vara bevisat att Nerijus Bilevicius försökte lura in den kvinnliga joggaren i sin bil, dagen innan mordet på Lisa Holm.

– Joggarens första uppfattning när hon ser mannen är att han är en av vittnet Arne Jönssons (godsherrens) anställda. Och i fotokonfrontationen sa hon att 35-åringen var den som var mest lik mannen, säger hovrättsrådet Martin Andersson under en presskonferens i Göra Hovrätt.

Han lägger även till att Nerijus, med anledning av det tidsmässigt fastslagna besöket hos Handlarn i Källby, måste ha passerat platsen för händelsen precis när den utspelade sig – om han inte var den utpekade.

Hovrätten: bevisen inte planterade

Samtidigt sågar hovrätten försvarets konspirationsteori: att Nerijus DNA- och blodspår skulle kunna vara placerade av korrumperade poliser eller anställda på Nationellt forensiskt centrum (NFC).

– Hovrätten har ansett sig kunna avföra den typen av invändningar. Och även att det eventuellt skulle ha varit en annan gärningsman som försökt skydda sig genom att skylla mordet på 35-åringen, säger Martin Andersson.

Fruns alibi underkänns

Samtidigt underkänner hovrätten alibit från Nerijus Bilevicius fru, som hon vittnade om i tingsrätten under upprörda former.

– Vi har i likhet med tingsrätten kommit fram till att hon inte lämnat något tillförlitligt alibi, säger Martin Andersson.

Eftersom frun har lämnat tidsangivelser som inte stämmer med domens slutsatser och hon svor vittneseden, om än i Litauen, skulle det kunna innebära att hon delges misstanke om mened?

– Enligt svenska domstolsseder har hon inte avlagt någon ed. Och hovrätten kan inte uttala sig om hon har gjort sig skyldig till mened. Vi har tagit ställning till de uppgifter som hon har lämnat och vi anser inte att hon har gett honom något tillförlitligt alibi, säger Linda Hallstedt, hovrättslagman.

GW: "Hamnar på Kumla eller Tidaholm"

Polisprofessor Leif GW Persson:

– Efter att domen vunnit laga kraft kommer han att bli anstaltsplacerad. Han lär väl hamna på en säkerhetsanstalt, Kumla eller Tidaholm. Det finns flera stycken att välja mellan.

Hur kommer han att bli behandlad när han hamnar i fängelse?

– Det beror på var han hamnar. Men sådant där brukar Kriminalvården vara ganska noggranna med, säger GW.

Hur går utvisningsförfarandet till?

– Efter avtjänad påföljd. I hans fall så är det minst 18 år.

Försvann i juni

Fallet med 17-åriga Lisa Holm har blivit mycket uppmärksammat även utanför Sverige.

Från det att hon försvann den 7 juni förra året när hon skulle åka hem på moped från sitt arbete, ett kafé i Blomberg utanför Kinnekulle. Till gripandet, åtalet och nu de båda domarna Nerijus Bilevicius.