Nu börjar tranfestivalen vid Hornborgasjön

Dansen i full gång!
Foto: Länsstyrelsen, Västra Götalands län
150 000 besökare kommer till Trandansen vid södra delen av Hornborgasjön varje år. Vid årsskiftet mars/april finns det som flest tranor på plats.
Foto: Länsstyrelsen, Västra Götalands län
Naturum är en informationsanläggning med bland annat en utställning om Hornborgasjön.
Foto: Länsstyrelsen, Västra Götalands län.

Tranorna som landar vid Hornborgasjön är ett pålitligt vårtecken, och en av Skaraborgs största attraktioner.

Att titta på tranor vid Hornborgasjön har varit ett stort folknöje sedan 1950-talet.

– För många är det en tradition att komma hit och fira in våren, säger Sofie Bernhardsson, vikarierande Naturum-föreståndare.

Tranorna kommer med bud om våren och är lika efterlängtade vid Hornborgasjön varje år. Den 28 februari landade årets allra första trana. Sjön är fåglarnas rastplats på väg mot häckningsplatserna norrut.

I månadsskiftet mars/april brukar tranorna vara som allra flest  – ibland upp mot 20 000 i ett böljande grått hav på fälten vid sjöns södra del.

Varje år kommer omkring 150 000 personer för att titta på tranornas vårdans. 

"Härligt fenomen"

– Det är ett riktigt härligt fenomen att det kommer så många tranor och dansar tätt ihop flera stycken. Det är en upplevelse att se. Många kommer hit och firar vårens ankomst, tittar på tranorna och dricker kaffe, säger Sofie Bernhardsson, vikarierande föreståndare för informationsanläggningen Naturum vid Hornborgasjön.


LÄS MER: Första tranan siktad vid Hornborgasjön 


Naturum står på pelare ute i Hornborgasjön och här finns bland annat ett utsiktstorn och en utställning om sjöns historia och om fågellivet. Nytt för i år är en byggnad som uppförts bredvid Naturum, en stor satsning som gör att man kan ta emot fler besökare och större grupper.

Biofilm gjorde trandansen populär

Vid Hornborgasjöns sydvästra del ligger anläggningen Trandansen. Hit har besökare kommit sedan 50-talet för att titta på tranornas dans. Det var efter en biofilm om tranorna, gjord av naturfilmaren Arne Sucksdorff, som området blev ett populärt turistmål, skriver länsstyrelsen på sin hemsida. Vid Trandansen finns en utställning om tranorna, turistinformation och kafé.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Tranfestivalen

Tranfestivalen pågår varje dag 1–9 april.

Tranans helg arrangeras 1–2 april på Trandansen. Förutom utställning, fototävling, barnaktiviteter och lotteri blir det denna helg föreläsningar på Naturum. Där arrangeras även tranteater och guidning.

Skolbarn tas emot av Bird Life Sverige på friluftsdag 3–7 april.

Den 8–9 april är det matmarknad på Trandansen där lokala producenter säljer sina varor.