OROLIGA. Tony Klasén, 40, har jobbat på Saab i Trollhättan i 23 år. Nu börjar oron för familjen, med hustrun Anna, 39, och barnen Robin, 16 och Lottie, 8, bli påfrestande. Foto: Sara Pettersson
OROLIGA. Tony Klasén, 40, har jobbat på Saab i Trollhättan i 23 år. Nu börjar oron för familjen, med hustrun Anna, 39, och barnen Robin, 16 och Lottie, 8, bli påfrestande. Foto: Sara Pettersson

Nu börjar deras kamp för familjen

Publicerad
Uppdaterad
TROLLHÄTTAN. Beskedet om att Koenigsegg drar sig ur Saab-affären slog ner som en bomb bland fabriksarbetarna. Tony Klasén, 40, har jobbat på Saab i Trollhättan i 23 år, och hittade i går kväll endast ett glädjeämne: - Det är tur att min fru slutade på Saab innan allt det här, säger han.
Med exakt en månad kvar till julafton var gårdagens arbetsdag på Saab-fabriken inledningsvis bara en i mängden. Efter sju månaders arbetslöshet var Lennart Karlsson, 54, tillbaka på sin första dag som återanställd:
- Det var god stämning bland oss och allt kändes hoppfullt. "Äntligen vänder det", tänkte jag. Vi anade inte någon oro och cheferna sa inget om en sprucken affär, säger han.

Fick chockbesked

Först när dagsskiftet stämplade ut vid 16.06 möttes arbetarna av chockbeskedet.
Koenigsegg hade dragit tillbaka sitt bud på Saab.
- Min svärmor kom springande mot vårt hus och skrek "har ni hört vad de säger på radio", säger Tony Klasén, 40.
Facket blev lika förvånade av beskedet som arbetarna:
- Det har inte varit den minsta indikation om det här från vare sig Saabs ledning eller från Koenigsegg, säger Paul Åkerlund, ordförande för IF Metalls verkstadsklubb.

"Alla är besvikna"

Ett drygt dygn efter beskedet från Koenigsegg var besvikelsen stor även inom företagsledningen för Saab Automobile AB.
- Det är klart att alla inklusive mig själv är väldigt besvikna. Vi har arbetat så länge med det här och det är klart att det är en besvikelse att inte komma i mål, säger Saabs vd Jan-Åke Jonsson, till Sveriges Radios Ekot.

Träffades i fabriken

Under sina 23 år på Saab har Tony Klasén träffat de flesta av sina vänner där, men blev även ihop med mamman till hans barn på fabriksgolvet:
- Vi jobbade bredvid varann under 1989 och därifrån gick det snabbt. Några månader senare var Anna gravid så fabriken har en extra speciell plats i våra hjärtan, säger han.
Nu sitter han hemma i soffan med frun Anna och barnen Robin, 16, och Lottie, 8. En familj som lärt sig att leva i ovisshet och med oro om framtiden:
- I varselvåg efter varselvåg har just vi klarat oss men nu börjar jag bli rejält orolig. Tyvärr har jag har svårt att se hur fabriken skall vara kvar här om ett par år, säger han.

Snart jobbat i 25 år

Om 18 månader kommer han ha arbetat på fabriken i 25 år, något som före sparpaketens tid innebar en guldklocka från företaget. Men nu vet familjen inte om Saab finns kvar till dess:
- Familjen får väl skrapa ihop pengarna och köpa en guldklocka till honom ändå, suckar hustrun Anna Klasén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER