Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu bogseras drakvraket bort

Drakbåten vid Gullbergskajen har vandaliserats och plundrats. Nu ska den bogseras bort och säljas på auktion eller skrotas såvida ägaren inte ingriper snabbt.
GÖTEBORG. Kommunen har tröttnat på den övergivna och vandaliserade drakbåten i Göteborgs hamn.
I dag bogseras den flytande kineskrogen bort - för att säljas eller skrotas.
- Skrotas? Nej, jag ska ta hand om drakbåten och fixa den, säger ägaren Johan Wang på telefon från Shanghai till GT.

FAKTA

Flytande krog med kejserlig glans
Drakbåten byggdes för snart 20 år sedan i Shanghai efter kejserliga ritningar.
Restaurangen, som hade plats för 230 sittande gäster, öppnade i mars 1992 vid Stenpiren i Göteborg.
Sedan flyttades drakbåten till Stockholm, Danmark och Tyskland.
2002 förtöjdes den vid Gullbergskajen där den legat sedan dess.

Det en gång så stolta drakskeppet har legat förtöjt vid Gullbergskajen vid Göta Älvbron sedan 2002. Då serverades kinesmat till turister och göteborgare ombord. Men sedan 2005 har den flytande krogen stått tom. Ägaren har, bokstavligen, lämnat drakbåten vind för våg. I dag är "Sea Palace" sönderslagen och fullständigt plundrad. Metallräcken längs relingen har sågats ner och sålts som skrot av tjuvar. Stora delar av köksutrustningen har också burits ut.

"Fulständigt kaos"

- Det har varit fullständig kaos där nere. Båten har blivit ett tillhåll för hemlösa och plundrare, trots att polisen är där nästan varenda dag, berättar Stefan Granath, planeringschef på Trafikkontoret i Göteborg. En delgivigning har satts upp vid drakbåtens landgång. Av den framgår att ägaren före den 24 februari måste flytta fartyget ur Göteborgs hamn, annars kommer det att bortforslas eller säljas. Redan i dag agerar Trafikkontoret, enligt Stefan Granath. - Vi kommer att bogsera drakbåten tvärs över älven in på Renovas område. Där ligger den säkrare tills vidare.

Skuld på 100 000 kronor

Restaurangbolaget som drev Sea Palace har gått i konkurs. Skulden till Göteborgs stad uppgår till cirka 100 000 kronor i obetalda hamnavgifter, samt två bärgningar när drakbåten varit nära att sjunka. Enligt Trafikkontoret är affärsmannen Johan Wang, som försattes i konkurs tidigare i år, sannolikt personlig ägare till båten. Detta förnekar han inte då GT når honom på telefon mitt under det kinesiska nyårsfirandet. Wang är numera bosatt i Shanghai. - Båten ska inte skrotas. Jag planerar att öppna restaurangen igen, säger han. Men den ju är grovt vandaliserad och plundrad? - Den går att reparera, jag har inte gett upp båten. Men de senaste åren har du uppenbarligen struntat i den? - Jag har haft annat att göra här i Kina. Du är också skyldig Göteborgs stad pengar? - Ja, det är lite småpengar. Lite över 100 000 kronor, enligt Trafikkontoret. - Nej, är det så mycket? Jag planerar att resa till Sverige i slutet av månaden. Då får vi lösa det här.