Flygplats blir testbana för självkörande fordon

Foto: STADSBYGGNADSKONTORET GÖTEBORG
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

Den gamla landningsbanan på Säve flygplats blir under våren testbana för självkörande elfordon. 

Det är Volvokoncernen som ska utveckla sina produkter på marken. 

– Det passar alldeles utmärkt att testa fordon där – det rör sig om stora asfalterade ytor, som ändå inte är allmän väg. Vi har sedan tidigare tester av nya personbilar på Säve, säger Ulf Östermark, utvecklingsansvarig för Castellum Säve, till Göteborgs-Posten.

Nya självkörande, elektrifierade fordon intar snart landningsbanan på det som förut hette Säve Flygplats. Volvokoncernen har kommit överens om ett tre år långt avtal med fastighetsbolaget Castellum som äger marken och kommer under våren att testa sina nya produkter på platsen.

Avtalet med Volvokoncernen är det andra steget i Castellums utveckling av det tre miljoner kvadratmeter stora flygplatsområdet.

Kommer att bli en trestegsraket

Första steget var att ha kvar samhällsviktiga funktioner som ambulanshelikopter och sjöräddningen på Säve.

– Det andra steget är att göra Säve till ett viktigt område för testverksamhet av exempelvis automatiserade och elektrifierade fordon. Det tredje steget är att omvandla större delen av området för framtidens logistik. Vi ska exempelvis uppföra byggnader, som lager, och anlägga vägnät, säger Ulf Östermark till tidningen.

Castellum plan är att investera minst tio miljarder kronor och skapa 6 000 nya jobb på det gamla flygfältet de närmaste åren.