Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu blir hans kraftverk olagligt – efter 50 år

Gunnar Eriksson hävdar att han har tillstånd – men ord stor mot ord, mot länsstyrelsen. Foto: Marina Johansson
Gunnar Eriksson har drivit sitt kraftverk i över 50 år. Foto: Marina Johansson

Gunnar Eriksson riskerar att bli av med sitt kraftverk Silverforsen i Mallbacken – efter 50 år som ägare.

Dessutom riskerar han stora ekonomiska utgifter på köpet. Detta på grund av nya direktiv från Länsstyrelsen.

– Jag ser hur jobbig den här processen är för honom. Han är en 84 år gammal man som ser sitt livsverk gå upp i rök, säger Gunnars svåger Martin Strandberg.

– Även om jag tycker att det här är grymt, så är det så här det funkar, säger Peter Andersson, handläggare på Länsstyrelsen.

84-årige Gunnar Eriksson har ägt sitt kraftverk Silverforsen i Mallbacken i 50 år.

Nu riskerar allt att försvinna. Dessutom med stora kostnader för Gunnar Eriksson. Detta på grund av nya direktiv från regeringen och prejudicerande domar.

– Vi fick ett regeringsuppdrag 2012. Där sa de att vi skulle öka tillsynen på kraftverk och dammar så vi fick mer miljöanpassade dammar. Vi valde att börja titta på de kraftverk som inte har tillstånd överhuvudtaget, säger Peter Andersson, handläggare på Länsstyrelsen.

För ett år sedan fick Gunnar ett föreläggande från Länsstyrelsen om att söka tillstånd, ansöka om utrivning eller betala vite. Problemet handlar framför allt om att Länsstyrelsen menar att inget tillstånd finns, vilket Nya Wermlands-Tidningen först rapporterade.

Eva Nilsson, miljö- och vattenrådgivare på Hushållningssällskapet, har hjälpt Gunnar Eriksson i processen. Och hon menar att kraftverket faktiskt har tillstånd enligt urminnes hävd, då det byggdes redan på 1700-talet.

– Men det är det Länsstyrelsen säger att de inte godtar. Så anser jag att man inte kan resonera. Dammen kan ju inte rivas för att Miljöbalken har införts för dammen fanns där innan Miljöbalken, säger Eva Nilsson.

Strid om tillstånd

Men Länsstyrelsen menar att Gunnar Eriksson inte kunnat visa på något som skulle stödja hans påståenden. Ord står alltså mot ord.

Svågern Martin Strandberg försöker stödja Gunnar Eriksson.

– Jag ser hur jobbig den här processen är för honom. Han är en 84 år gammal man som ser sitt livsverk går upp i rök. Allt han vill är att kunna jobba med sitt livsverk så länge han orkar. Och så kommer sådana här krav från Länsstyrelsen som gör det jobbigt för honom, säger Martin Strandberg.

De tre alternativen som Gunnar nu har är: ansöka om tillstånd, ansöka om utrivning eller betala vite, något som skulle kosta stora belopp för honom.

– Det är en verksamhet som har relativt låg årsinkomst. Det är inte realistiskt att söka ett nytt tillstånd som kostar ett antal hundratals tusen. Han kan heller inte driva det här i femton år till. Så möjligheten att få tillbaka pengarna existerar inte. Det är som ett moment 22. Han är bedrövad över alla tre alternativen, säger Martin Strandberg.

"Jag tycker det här är grymt"

Martin Strandberg talar om att det känns som någon form av utpressning.

– Det sättet myndigheten utövar det på har retat upp människor i bygden. Men utpressning kan ske på många olika sätt, det lämnas inga öppna alternativ här, säger Martin Strandberg.

– Även om jag tycker att det här är grymt, så är det så här det funkar, säger Peter Andersson, handläggare på Länsstyrelsen.

Eva Nilsson, från Hushållningssällskapet, har försökt föra dialog med Länsstyrelsen. Under måndagen genomfördes ett möte med bland annat de berörda kraftverksägarna, Länsstyrelsen och lokala politiker. Under parollen "Bevara Silverfors kraftstation" mobiliserades engagerade personer på Facebook.

– De har inte ändrat sitt beslut. Nu fick vi till det här mötet i dag med hela bygden som ställde upp. Vi hade en debatt om småskaligt kraftverk i allmänhet och Silverforsen i synnerhet, säger Eva Nilsson.

Men efter mötet känner sig både Eva Nilsson, Gunnar Eriksson, och Martin Strandberg sig mer hoppfulla.

– Det var en öppen och uppriktig diskussion som vi hade under ett par timmars tid. För ögonblicket tycker Gunnar att det har gått bra i dag. Han är nöjd att bygden ställer upp på hans sida. Det är en uppslutning bakom Gunnar. Det är på det mänskliga planet här, säger Martin Strandberg.