Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu blir det dyrare att åka med Västtrafik

Nu blir det dyrare att åka med Västtrafik.
Foto: STINA OLSSON/VÄSTTRAFIK
Biljettpriserna höjs i genomsnitt med 2,5 procent.
Foto: ROGER LUNDSTEN
Mette Ramquist vid Västtrafik.
Foto: Västtrafik

Nu blir det dyrare att åka med Västtrafik.

Biljettpriserna höjs i genomsnitt med 2,5 procent, skriver GöteborgDirekt.

Prishöjningen innebär att en enkelresa kommer att kosta 30 kronor.

Nu på söndag höjer Västtrafik sina biljettpriser. I genomsnitt blir det 2,5 procent dyrare att resa kollektivt.

– Vi måste höja priserna för att klara av höjda kostnader för kollektivtrafiken, både nya fordon och för personal. Dessutom vill vi förbättra kollektivtrafiken, för befintliga kunder men också för att locka nya, säger Mette Ramquist, Västtrafiks presschef till GöteborgDirekt.

Höjning med 15 kronor

Den kraftigaste höjningen sker på de korta periodbiljetterna – mellan ett till tre dygn. En dygnsbiljett för en vuxen kommer att kosta 95 kronor.

En vanlig enkelbiljett för vuxen kommer att kosta 30 kronor i stället för 29. Även i den lite billigare ToGo-appen höjs priset med en krona – fån 26 till 27 kronor. Ett månadskort kommer att kosta 625 kronor från och med söndag, det är en höjning med 15 kronor.


LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar tjuvåkarna Västtrafik 


Mette Ramquist vid Västtrafik säger till GöteborgDirekt att hon inte tror att de höjda priserna kommer att påverka det kollektiva resandet på ett negativt sätt.

Ramquist: "Mer prisvärt"

– Vår ambition är alltid att resandet ska öka, säger hon. Genom kundundersökningar vet vi att punktlighet och turtäthet viktigare än priset. Dessutom ska man komma ihåg att det är mer prisvärt att åka kollektivt än att ta bilen. 

För de ökade kostnaderna ska göteborgarna bland annat få tätare turer och cykelparkeringar. Beslutet om höjningen är fattat i  Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd.