Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppen avgår – riktar hård kritik

Ann-Sofie Hermansson har röstats bort från posten som Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Så många medlemmar ville delta i omröstningen att inte alla fick plats. Några av dem tvingas stå utanför mötessalen.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Ann-Sofie Hermansson tvingas bort från posten som Socialdemokraternas gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg

Det står klart efter att ombuden sagt sitt på partidistriktets extrakongress under söndagen. 

– Det beslut som nu fattats kommer jag så klart rätta mig efter. Förtroendet finns inte och därmed avgår jag, säger Ann-Sofie Hermansson på en presskonferens.

Mötet startade i Folkets hus i Göteborg klockan 10 på söndagsförmiddagen och dess enda fråga utöver standardpunkterna var förtroendet för Ann-Sofie Hermansson. 

253 ombud från de lokala partiföreningarna i distriktet hade rösträtt på kongressen, men många fler partimedlemmar hade kommit för att följa utvecklingen. Så många att långt ifrån alla fick plats. 

Vid 14-tiden, fyra timmar efter mötets början, hade man kommit fram till punkt nummer åtta på dagordningen: ”Fråga om entledigande av vår gruppledare i kommunstyrelsen”.

Och när alla röster hade räknats, stod det klart att Ann-Sofie Hermansson lidit ett förkrossande nederlag. Av de 248 ombud som röstade, ville endast 49 ge Hermansson fortsatt förtroende.

”En rejäl fajt”

På en presskonferens strax efter att beslutet offentliggjorts, meddelade Ann-Sofie Hermansson att hon nu lämnar sitt uppdrag som Socialdemokraternas gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg.

– Det beslut som nu fattats kommer jag så klart rätta mig efter. Förtroendet finns inte och därmed avgår jag, sa Ann-Sofie Hermansson.

– Ibland här i livet får man ta en rejäl fajt för det man tycker är rejält och riktigt. Det här var ett sådant tillfälle. Att jag inte vann den fajten var så klart en motgång, men det hade varit en avsevärd större förlust för mig om jag inte tagit den, fortsatte hon.

Anna Johansson kommenterade utgången av omröstningen så här:

– Det har varit en jobbig process för alla inblandade. Vi har ett stort jobb framför oss. Vi måste återvinna göteborgarnas förtroende.

Vänskapen i spillror

När Ann-Sofie Hermanssons politiska karriär fortfarande var på väg uppåt, jobbade hon i flera år som närmsta medarbetare till Göteborgs starke man Göran Johansson – pappa till Anna Johansson. Det var också Anna Johansson som förordade Hermansson som efterträdare till Anneli Hulthén, när denne lämnade gruppledarposten 2016. 

Men den tidigare vänskapsrelationen mellan Hermansson och Johansson, är numera historia. Det var Ann-Sofie Hermansson tydlig med.

– Det är klart att den inte existerar längre, och det är sorgligt på riktigt. Men jag vill inte grotta i det.

Vänskapen med Anna Johansson är historia, meddelade Ann-Sofie Hermansson.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Konflikten i korthet

I början av februari meddelade Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg, att man saknar förtroende för Ann-Sofie Hermanssons ledarskap. Styrelsens avgående ordförande, Anna Johansson, pekades ut som hjärnan bakom de avgångskrav som nu riktades mot henne.


Sedan dess har en bitter maktstrid pågått inför öppen ridå. ”Rosornas krig”, har den kallats.


Anna Johansson med flera har anklagat Ann-Sofie Hermansson för dålig arbetsmiljö i partigruppen och bristande kommunikation med distriktsstyrelsen. Hermansson har i sin tur antytt att partiet vill tysta hennes allt starkare engagemang mot hedersvåld och extremism.

Stabschefen utpekad

Mitt under den pågående kongressen offentliggjorde Socialdemokraterna en sammanställning av de kontakter som olika företrädare för partiet uppges ha tagit med Ann-Sofie Hermansson.

Med sammanställningen målar man bilden av Hermansson som svår, på gränsen till omöjlig, att nå med kritik. Flera kommunalråd, som inte namnges, ska ha tagit upprepade kontakter med Ann-Sofie Hermansson där de uttrycker ett missnöje med arbetsmiljön och en oro för hur partiet styrs. 

Enligt sammanställningen ska Anna Johansson bland annat ha framfört att hon, och många med henne, anser att stabschef David Ljung fått alldeles för stort inflytande över politiken. Flera höga tjänstemän ska ha lyft frågan om vem som egentligen styrde partiet – Ann-Sofie Hermansson eller David Ljung.

Stabschefen David Ljung har av flera kommunalråd pekats ut som problematisk.
Foto: Pressbild Socialdemokraterna Göteborg

Hermansson: ”Ett oskick”

 På presskonferensen avfärdade Hermansson resonemanget.

– Delar av den kritik som har riktats mot min personal är under anständighetens gräns.

– Det är ett oskick att gå på de politiska tjänstemännen. Är det kritik så ska den vara riktad mot mig, sa hon.

I samband med Ann-Sofie Hermanssons presskonferens meddelade David Ljung att han också, i och med kongressens beslut, kommer att lämna sina uppdrag. Om kritiken som riktats mot honom, sa han:

– Det tog sin början efter valet. Jag fick höra att det fanns ett missnöje, men den preciserades aldrig. Det framkom aldrig något konkret.

”Det är ett oskick att gå på de politiska tjänstemännen”, sa Hermansson.
Foto: Csaba Bene Perlenberg.

Anna Johansson kommenterade också den bittra maktstriden:

– Så här i efterhand borde vi ha reagerat tydligare och skarpare tidigare för att inskärpa allvaret. Den bedömningen man gjorde då var att man inte ville öka konfliktnivån i onödan. Men så här i efterhand kanske det hade kunnat hanteras annorlunda, säger Johansson.

Fortfarande socialdemokrat

Marina Johansson kommer nu ta över som tillfällig gruppledare tills det att en permanent gruppledare är på plats. Johansson vill inte ha den senare rollen, uppger hon själv.

Vad Ann-Sofie Hermansson ska ägna sig åt framöver återstår att se. Hon gjorde dock sitt bästa för att tona ner söndagens förlust. 

– Det är klart att det är surt. När man tar en sån här fajt och faktiskt förlorar den, det är klart att det känns. Men ingen har dött och jag har inte gjort något kriminellt. It's not the end of the world, sa hon på presskonferensen.

På sitt kavajslag bar Ann-Sofie Hermansson en pin med arbetarrörelsens symbol, den röda rosen. Och till skillnad från henne själv, kommer den att få sitta kvar på sin plats. 

– Det komma den att få göra. Jag är fortfarande socialdemokrat, slog hon fast.