Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu är Smögen Whisky lagrad och helt äkta

Värt väntan. Pär Caldenby har väntat länge på gårdagens datum, 21 augusti 2013. Innehållet i den äldsta av tunnorna har mognat i tre år och en dag och har därmed rätt att bli benämnd äkta whisky. Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Den som väntar på nåt gott - får vänta ett tag till.

Tidigast i februari kan du köpa västsvensk whisky på Systembolaget.

Men från och med nu har Smögen Whisky äkta whisky i en av sina många tunnor.

Smögen Whisky

Vad: Tillverkare av maltwhisky.

Var: Fabriken finns i Sotenäs kommun, en bit norr om Smögen.

När: Började tillverkningen den 20 augusti 2010. Har den första tunnan klar den 21 augusti 2013.

Hur: Att tillverka whisky är komplicerat. Massor av regler styr tillverkningen och den färdiga produkten måste lagras i minst tre år och en dag innan den kan kallas whisky.

Bruksansvisning

Hur whisky ska drickas råder det delade meningar om. Så här vill Pär Caldenby konsumera de första historiska dropparna av den egna premiärprodukten.

I: Ett aromglas, för doftens skull.

Med: Lite vatten. Alkoholhalten är nära 60 procent.

Utan: Is. Absolut ingen is!

Hur: Den ska sippas i små mängder.

I måndags var det dan före dan. Och Pär Caldenby, grundare av och vd för Smögen Whisky, hade ett och annat att stå i.

Han vill inte beskriva det som att han är i mål, nu när innehållet i den första tunnan är så moget att det får lov att kallas whisky.

- Snarare i början på upploppet.

Fabrikören har höga krav på sin whisky. Så höga att han bedömer att premiärtunnan behöver minst två, ja, kanske tre års ytterligare lagring innan innehållet är njut- och säljbart.

- Den har inte utvecklat sin fruktiga karaktär ännu. Det är en bit kvar att gå, konstaterar Pär Caldenby.

Rent formellt hade det kunnat vara tapp ur tunnan i dag.

- Vid tretiden på onsdagen var tiden inne, konstaterade firmans alltiallo.

Men det magiska klockslaget fick passera och i stället skålas det i morgon, fredag, då några kännare ges chansen att provsmaka premiärprodukten.

Och livat värre blir det senare i höst, ovisst när, då tunna nummer två, som är av mindre storlek än ettan, rullar i mål, tidsmässigt.

Hur tvåan kan få godkänt när inte ettan duger får Västsveriges ende whiskyproducent förklara:

- Ettan rymmer 225 liter, i tvåan är det bara 30. Då räcker tre år.

Och en dag, är bäst att tillägga, för det är noga i whiskybranschen.

Några är beställda

De dyrbara dropparna i premiärbuteljerna går olika öden till mötes. Några är beställda av entusiaster Sverige runt, några går på export, några sparas för firmans egen räkning och åtskilliga landar, hoppas Västsveriges förste och hittills ende whiskytillverkare, på hyllorna hos några av Systembolagets butiker.

Vägen från ofärdig produkt i tunna till dyrbara droppar i butelj på svensk systembolagshylla är så lång och krokig att något datum inte kan anges. Men Pär Caldenby hyser en förhoppning om februari 2014.

Den tänkta kvantiteten, 1 500 flaskor, ska vara tillräcklig.

Och ingen betvivlar att kvaliteten är nåt annat än prima.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!