Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är granen på plats på Gustaf Adolfs torg

I klippet kan ni se hur granen från 2015 restes.
På måndagsmorgonen stod granen uppställd.
Foto: LOVISA WALDECK
Så här lös granen upp i Göteborg år 2000.
Foto: LARSERIC LINDEN / GT
Julgranen monteras i november 2003.
Foto: LASSE LINDEN

Årets julgran är på plats på Gustaf Adolfs torg.

Granen, som är 16 meter hög och runt 45 år gammal, monterades natten mot måndagen.

– Vi är nöjda med att vi lyckades. De flesta kommer ju få fira en annorlunda jul i år, säger Rakel Berglund på park och natur.

Granen kommer från väster om Borås, från Segloratrakten, och stod på en privatägd mark.

– Den har stått på en stor åkermark. De ville inte ha den kvar. Och vi vill ha granar som växt fritt på det sättet, de blir ofta jämnare och finare i modellen, säger Rakel Berglund, projektledare vid park och natur i Göteborgs stad.

”Det känns extra roligt faktiskt, att något är som det brukar”, säger Rakel Berglund.
Foto: LOVISA WALDECK

Hon fortsätter:

– Vi anlitar en firma som vi köper gran av, och de har granspanare som hade spanat in granen. De tog kontakt med personen i fråga.

Hade span på annan gran

Att det skulle bli just den här granen blev klart för några veckor sedan. Dessförinnan såg det ut att bli en gran från Bollebygd.

– Det blev inte så, och sånt kan hända. Då var detta det andra alternativet. Den är jättefin, så det är ett bra alternativ, säger Rakel Berglund.

Granen är en så kallad rödgran. Den är 16 meter hög och runt 45 år gammal. Natten mellan söndag och måndag transporterades den från Borås till Göteborg, för att sedan monteras på Gustaf Adolfs torg.

Här är granen från 2009, som det året kom från Härryda, var 19 meter hög och 50 år gammal.
Foto: PER WISSING

Den som vill se ljusslingorna tändas får dock vänta några dagar.

– Det kommer under veckan. Traditionen är att vi tänder den innan första advent. Men jag tror stjärnan kom på plats i dag. Och belysningen sätts upp på måndag, så att vi har lite marginal, säger Rakel Berglund.

”Extra roligt”

Samtidigt är hon, berättar hon, extra glad över att granen är på plats just i år under detta speciella pandemiår där väldigt lite är som vanligt.

– Vi är nöjda med att vi lyckades. De flesta kommer ju får fira en annorlunda jul i år och då är vi extra nöjda med att kunna ha granen där. Det känns extra roligt faktiskt, att något är som det brukar, säger Rakel Berglund.

Granen tas ned på tjugondag knut den 13 januari.