Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu är det upp till bevis för minister Wikström

BLEV UTMANAD. När Gabriel Wikström tillträdde som minister blev han utmanad via sms av Anneli Hulthén som ville att han skulle delta i Göteborgsvarvet. Foto: Robin Aron
Anneli Hulthén. Foto: Jan Wiriden

Han har aldrig sprungit ett halvmaraton förut.

Men när Gabriel Wikström tillträdde som idrotts- och folkhälsominister blev han utmanad av Anneli Hulthén att springa Göteborgsvarvet.

– Jag tyckte inte alls om att springa förut, säger han.

Det längsta loppet Gabriel Wikström har sprungit hittills var fem kilometer långt och hette Grabbhalvan. Då hade han knappt tränat någonting. Inför sitt första halvmaraton har Sveriges idrotts- och folkhälsominister däremot kämpat hårt för att komma i form.

– Jag har tagit hjälp av Friskis och Svettis och fått ett bra program, säger han.

Tillsammans med kollegan Juan Pablo Roha som är hans sakkunnige försöker Gabriel Wikström att träna upp konditionen, men också benstyrkan, för att klara loppet.

– Då tror jag att det känns bättre att springa men framför allt också bättre när man har sprungit loppet, säger han.

Blev utmanad

Av alla politiker som skulle kunna anmäla sig till Varvet känns det kanske mest självklart att idrotts- och folkhälsoministern har ett startnummer men det var inte Gabriel Wikströms egen idé att delta. Det var efter en utmaning av Anneli Hulthén när han tillträdde som minister som det stod klart att han skulle springa loppet.

– Då skickade hon ett sms och gratulerade till utnämningen men skrev också att hon hoppades få se mig i Göteborgsvarvet nästa år, säger han.

Eftersom att Gabriel Wikström tycker att Göteborgsvarvets sätt att arbeta med folkhälsa är ett föredöme var det självklart att han ville anta utmaningen, berättar han.

– Man sätter behovet av att röra på sig i relation till folkhälsan. Det är så jag tycker att man ska arbeta med det, säger han.

Annelie Hulthén är något av en träningsnarkoman och har sprungit Göteborgsvarvet flertalet gånger. Trots sin hårda träning har Gabriel Wikström inga förhoppningar om att kunna hålla jämna steg med sin utmanare.

– Jag har inga illusioner av att springa med Anneli. Hon kommer vara långt framför mig. När hon går i mål kommer jag att harva på, säger han.

En del ångest

Som idrotts- och folkhälsominister tycker Gabriel Wikström att det är viktigt att vi pratar om hur fler människor ska komma i rörelse. Han gläds åt att så många vill engagera sig i sport på elitnivå men han tycker att det viktigaste är att prata om hur vi ska få ingång vår vardagsmotion. Det är precis vad han själv har sett till att göra sedan han utmanades att springa Göteborgsvarvet men stundtals har det varit lite motigt.

– Vårförkylningarna har satt massa käppar i hjulet. Det har inneburit en del ångest den är våren, säger han.

Nu är han dock på banan igen och om ett par dagar går startskottet för hans första halvmara. Anmälan är stängd för länge sedan men för den som är sugen på att springa nästa år, eller bara komma i gång med sin vardagsmotion har han några tips.

– Ett tips är att inte börja på för hög nivå i början, särskilt om man är ovan, säger han.

Sedan tycker han att det är klokt att sätta upp tydliga mål med sin träning när man försöker komma i form. Och tycker man att det är trist att ta sig ut i löparspåret ensam kan det alltid vara bra att ha en vän med sig.

– Jag har mest tränat själv men det är kul att träna tillsammans. Man sporrar varandra och sen kan man ju dela ångesten över hur det ska gå, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!