Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu är det förbjudet att tigga i Sotenäs

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sotenäs kommun har infört tiggeriförbud i flera områden.
Foto: Björn Lindgren / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeri är nu förbjudet bland annat på Smögen, vid Icas entré.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Beslutet om tiggeriförbud i Sotenäs har nu vunnit laga kraft, rapporterar Bohusläningen.
Men frågan är lågprioriterad hos polisen, och alla är inte positiva.

– Det är länge sedan jag såg några tiggare i Sotenäs kommun, säger Olof Börjesson, som sitter i kommunfullmäktige för Centerpartiet, till tidningen.

Kommunfullmäktiges beslut om införande av tiggeriförbud har inte överklagats och de nya reglerna har godkänts av länsstyrelsen.

Således är det alltså numera förbjudet att tigga i Sotenäs, på specifika platser:

Utanför Ica i Bovallstrand, Coop i Hunnebostrand, Ica, Coop och Systembolaget i Kungshamn, Ica på Smögen och Coop på Malmön.

Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M), säger till Bohusläningen att han är glad över att beslutet vunnit laga kraft.

– Det är bra att vi lyckats nå ända fram i den här frågan och de flesta som jag pratat med är positivt inställda till förbudet. Det beslut som tagits gäller utanför ett antal affärer. Tyvärr går det inte att införa ett förbud i hela kommunen.

Han menar också att det kan bli aktuellt att utöka områdena där tiggeri nu förbjuds. 

”Ett onödigt beslut”

Samtidigt är det nyinförda förbudet ingenting som polisen kommer att prioritera i sitt arbete.

– Tiggeri är en förseelse som kan ge böter och det är oerhört ovanligt att den som tigger beter sig störande mot omgivningen. Det här handlar ofta om utsatta människor och från polisens sida är inriktningen snarare att jobba mot aktörerna bakom i de fall där det kan finnas kopplingar till organiserad brottslighet och människohandel, säger Rickard Fremark, polisområdeschef i Västra Fyrbodal, till tidningen. 

Förslaget lades från början fram i en motion av Sverigedmokraterna i Sotenäs, och reaktionerna har varit blandade. Tina Ehn (MP) har kallat det för att ”stigmatisera människor”, och liberalernas Mikael Sternmar har menat att det inte är en lösning, utan symbolpolitik, har Bohusläningen tidigare rapporterat. 

I samband med att förslaget nu blev verklighet säger Centerpartiets Olof Börjesson, som sitter i Sotenäs kommunfullmäktige, till tidningen:

– Det är länge sedan jag såg några tiggare i Sotenäs kommun. Jag undrar också om polisen har resurser att se till att det här beslutet följs. Jag tycker att det här är ett onödigt beslut.


SE MER:

I december 2018 bestämde Högsta Förvaltningsdomstolen att en kommun får förbjuda tiggeri på allmän plats. Det blev startskottet för att flera kommuner, med skånska Vellinge i spetsen, införde kommunala förbud för tiggeri.