Maria Elfversson, mamma till Alicia, visar upp en bild av sin försvunna dotter sedan hon förts bort av sin pappa. Foto: Rungroj Yongrit/EPA/Scanpix
Maria Elfversson, mamma till Alicia, visar upp en bild av sin försvunna dotter sedan hon förts bort av sin pappa. Foto: Rungroj Yongrit/EPA/Scanpix

Nu är Alicia, 6, hos sin mamma igen

Publicerad
Uppdaterad
Efter mer än ett års jakt efter sitt barn Alicia, 6 år, sitter Maria Elfversson på ett hotellrum i Phnom Phen.
- Jag är så lycklig så jag vet inte var jag ska ta vägen. Alicia ligger bredvid mig här i sängen. Hon sover.
Den 4 juni 2007 lämnade Maria Elfversson sin dotter Alicia, då sex år, till Alicias pappa. De skulle besöka pappans släkt i Norge. Det var sista gången Maria Elfversson från Västra Frölunda såg sitt barn.
Pappan skickade ett brev där han förklarade att han inte tänkte lämna tillbaka Alicia. Sedan den dagen har Maria Elfversson kämpat för att få sitt barn tillbaka.
Jakten har gått över hela världen.
– Det har varit ett hemskt år, men jag har fått fantastiskt stöd av min familj. Min syster Anna är med mig nu, berättar Maria för Expressen.se.

"Det känns otroligt"

Det har en tid varit känt att pappan har gömt Alicia i Kambodja, och Maria Elfversson har varit på plats och sökt sin dotter flera gånger. Senast i måndags var hon i Phnom Phen för att på en presskonferens med nationella kambodjanska medier försöka hitta Alicia.
– Efter presskonferensen lämnade vi Kambodja och flög tillbaka till Sverige. Direkt när vi landade på Arlanda fick jag beskedet att de hade gripit nn (Alicias pappa, reds anm) och att Alicia var med honom. Jag vågade inte tro att det var sant. Vi flög tillbaka direkt. Och nu har jag Alicia hos mig igen. Det känns otroligt. Hon ligger här bredvid mig i sängen och sover. jag är så glad så jag vet inte var jag ska ta vägen, säger Maria Elfversson till Expressen.se.

Flyger hem ikväll

Att leva på flykt med pappan har naturligtvis satt spår i Alicia.
– Men vi är tillsammans nu, och hon är så glad att se mig. Vi måste ta tid för oss själva för att försöka lägga det här året bakom oss, säger maria Elfversson till Expressen.se.
Marias syster Anna säger att det är en gåva att familjen har fått tillbaka Alicia.
– Det är närmast overkligt. Vi trodde kanske inte att vi skulle få se henne igen när det har gått så lång tid, säger hon.
Maria och Anna flyger tillbaka till Sverige tillsammans med Alicia i kväll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER