Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Övervakningskameror åker upp – på Avenyn

Kamerorna ska sitta uppe i tre månader och förhoppningen är att skapa en tryggare miljö och ha bättre förutsättningar att kunna utreda brott.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Nu har Avenyn börjat kameraövervakas. Foto: ROBIN ARON

På onsdagen påbörjas polisens projekt med kameraövervakning längs hela paradgatan Avenyn i Göteborg – ett par dagar tidigare än beräknat. 

De ska sitta uppe i tre månader och förhoppningen är att skapa en tryggare miljö och ha bättre förutsättningar att kunna utreda brott. 

I början av november gick polisen i Göteborg City ut med informationen om att de skulle börja kameraövervaka Kungsportsavenyn under tre månader. 

”Ett sådant beslut fattas av lokalpolisområdet själva då man anser att det finns särskild risk för allvarlig brottslighet och att syftet med kamerorna är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslighet” skrev polisen Göteborg city då.

På onsdagen har kamerorna kommit på plats, uppger polisen. 

”Förhoppningen är att samtliga 5 kameror innan kvällen också är i gång. Det gick lite snabbare än vad vi sagt innan och blev således ett par dagar tidiga” skriver polisen på onsdagen.

https://www.facebook.com/Polisen.Goteborgcity/photos/a.665101403533960/2836046159772796/?type=3&theater

Polisen vill med kameraövervakningen skapa en tryggare miljö och ha bättre förutsättningar att kunna utreda de brott som sker. 

”Ett mycket bra verktyg” 

”Göteborgs paradgata lockar stora mängder folk framför allt under helger och för att förhindra, förebygga och kunna upptäcka allvarliga brott så är kamerabevakning ett mycket bra verktyg.” skriver polisen Göteborg city. 

Som det ser ut just nu har polisen mycket personal på plats på helgnätter på Avenyn men de menar att kamerorna blir ett bra komplement.

De som bor på Avenyn behöver inte oroa sig för att material från deras bostäder kan ses av polisen.

Från de kameror som skulle kunna filma in i någons bostad kommer filmmaterialet att maskeras i programvaran och att de som sedan tittar på materialet inte kommer kunna ta bort maskeringen. Det är bara polismyndigheten som har tillgång till materialet.  

Kameraövervakningen ska nu pågå fram till den 10 februari.