Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Novolabs svar – efter akuta nedstängningen

Företaget Novolab tvingades bomma igen sina covid-19-mottagningar akut i förra veckan. Obs, bilden är en genrebild.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK
Detta sedan Ivo fått tips om oegentligheter och gjort inspektioner.
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Företaget Novolab tvingades bomma igen sina covid-19-mottagningar akut i förra veckan.

Detta sedan Ivo fått tips om oegentligheter och gjort inspektioner.

Nu bemöter företaget anklagelserna, till P4 Göteborg säger Novolab att Ivos antaganden är felaktiga.

Företaget Novolab har tvingats stänga sina verksamheter där man bedrivit pcr-testning och utfärdande av reseintyg. Teststationer i bland annat Göteborg, Varberg och Borås, tvingades omedelbart bomma igen. 

Detta efter att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gjort inspektioner och upptäckt flera brister på anläggningarna. Bland annat handlar det om att prover förvarats i kylskåp tillsammans med mat, att ansvarig läkare inte anmält positivt provsvar eller smittspårat samt att personal inte tagit tillräckligt noggranna prover.

– Går vi vidare och analyserar tider från att man skickat materialet till laboratoriet så ser vi att tiderna inte stämmer. Vi får inte ihop pusslet och vi kan konstatera att det antagligen finns ett antal prover som är felaktigt analyserade eller i värsta fall inte analyserade alls, har Daniel Lilja, chef för Ivo:s sydöstra avdelning tidigare sagt.

Ivo befarar att förfarandet kan ha bidragit till smittspridning i stället för att morverka den.

Novolabs svar

Till DN säger Lilja att stängningen är tillfällig för att myndigheten under sex månader har möjlighet att utreda saken vidare, men att det med stor sannolikhet kommer att bli ett permanent stängande av verksamheten.

Företaget Novolab har överklagat beslutet till förvaltningsrätten där man bland annat hävdar att kritiken är felaktig och att nedstängningen har slagit hårt mot verksamheten som riskerar konkurs.

Under onsdagen valde Novolab att bemöta kritiken genom sitt juridiska ombud. Till P4 Göteborg säger ombudet att de antagen som Ivo har gjort är felaktiga. Bland annat när det gäller påståendena om att negativa provsvar skickats ut så snabbt att de inte kan ha analyserats på ett korrekt sätt. Vidare meddelar ombudet att Novolab nu arbetar med att så snart som möjligt skicka in kompletteringar av överklagandet till förvaltningsrätten.


Mer corona: