Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nötallergiker blev uppmanad äta nötter

Kvinnan som driver den aktuella mottagningen har en legitimation som sjuksköterska och står därför under tillsyn av IVO trots att hon i dag driver en alternativmedicins mottagning.
Foto: Karolina Olson Haglund

Josefine Nielsen, 20, sökte hjälp, för bland annat nötallergi, på en alternativmedicinsk mottagning i Göteborg – där blev hon uppmanad att gå hem och äta nötter.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot sjuksköterskan som driver mottagningen.

– Extremt konstigt att en legitimerad sjuksköterska kunde säga så med tanke på vad hon visste om mig, säger Josefine.

Josefine Nielsen från Nödinge har lidit av kraftiga allergier, mot bland annat nötter, sedan födseln. I ett desperat försök att bli bättre så uppsökte hon en alternativmedicinsk mottagning i Göteborg.

"Kändes konstigt"

Men efter ett antal besök valde Josefine att avsluta sin behandling på mottagningen. En av anledningarna: Hon hade blivit ombedd att gå hem och försöka äta nötter.

– Jag tyckte det var extremt konstigt att en legitimerad sjuksköterska kunde säga så med tanke på vad hon visste om mig.

Josefine ifrågasatte om det verkligen var en god idé at testa nötter.

– Det krävs ju inte mycket allergener för att det ska kunna bli allvarligt – och hon sa att det var helt på mitt eget ansvar om något skulle hända. Det fick mig att känna att det här inte var trovärdigt, säger hon.

"Blivit varnade"

Det är Josefines föräldrar som har anmält behandlingen till IVO. De skriver så här om sjuksköterskans uppmaning att äta nötter hemma:

– Det här tycker vi är att äventyra patientsäkerheten. Vi har tidigare från allergimottagningen inom sjukvården blivit varnade att själva experimentera med framför allt nötter, då det ska ske under övervakning av sjukvårdspersonal ifall hon skulle få en anafylaktisk chock.

Kvinnan som driver den aktuella mottagningen har en legitimation som sjuksköterska och står därför under tillsyn av IVO trots att hon i dag driver en alternativmedicinsk mottagning.

I en mejlväxling med Josefine anklagar sjuksköterskan Josefine för att ha varit alltför skeptiskt inställd till behandlingen.

"Dumt att övertala dig"

– Jag har nu lärt mig att aldrig arbeta med personer som hela tiden tvivlar och är skeptiska. Så det var bara dumt att övertala dig att fortsätta, skriver sköterskan och fortsätter:

– Din instruktion var att prova i steg, för att kunna avbryta om du fick en reaktion. Min erfarenhet är att om detta följs finns det inget behov av läkarvård för man slutar ju om det blir reaktion. Rädslan där igen.

I sitt yttrande till IVO betonar sjuksköterskan att Josefine faktiskt uppnått goda resultat som att tåla ägg och latex – samt att ingen patient tvingas testa de ämnen de inte tål, men blir alltid tillfrågade om de vill testa efter en serie behandlingar.

Strider mot patientsäkerhetslagen

Nu kritiserar IVO sjuksköterskan för hennes åtgärder. Enligt beslutet har sjuksköterskan "utsatt personen för en risk då hon uppmanat en nötallergiker att på egen hand pröva nötter. Allergi mot nötter är en vanligt förekommande allergi som är känd för att kunna orsaka kraftiga allergiska reaktioner, i vissa fall efter mycket små doser av allergenet."

IVO slår därmed fast att sjuksköterskans agerande strider mot patientsäkerhetslagen och är olämpligt med hänsyn till patientsäkerheten.

FAKTA

Anafylaktisk chock:

En anafylaktisk reaktion (anafylaxi) är en livshotande överkänslighetsreaktion som påverkar flera organ i kroppen. Vid svårare reaktioner med blodtrycksfall och grumlat eller förlorat medvetande talar man om en anafylaktisk chock eller allergichock. Snabbt insatt behandling är viktig och adrenalin är förstahandsmedicin. Allergiker som riskerar att få en allergichock bör vara utrustade med en adrenalinpenna för egeninjektion.

Vanliga orsaker till anafylaxi är geting- och bistick samt födoämnen som exempelvis jordnötter, nötter, sesamfrö, fisk, skaldjur, mejeriprodukter och ägg.

Källa: Medeca.se