Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norske miljardären i gåtfulla Jula-samtal

Olav Thon, norsk multimiljardär. Foto: BJÖRN LINDSTEN
Carl Johan Blank – ägare av Jula, och miljardär. Foto: ANDERS YLANDER
Tanums Shoppningcenter – nu i Thons ägo. Foto: BJÖRN LINDSTEN

Västsvenska giganten Jula har fört samtal med den norske 93-årige miljardären Olav Thon.

Diskussionsämnen ska ha varit etableringsmöjligheter.

Dessa samtal bekräftar man i dag på sin hemsida.

– Det var fantastiskt trevligt att få träffa Olav, vi hade mycket att prata om, säger Karl-Johan Blank, Julas ägare och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Olav Thon, 93, norsk hotell- och köpcentramagnat håller i nuläget på med sin expansion och framfart i Sverige. Bland annat har norrmannen köpt det krisdrabbade Tanum shoppingcenter.

Nu för han dessutom samtal med mångmiljardsbolaget Jula och dess ägare Carl Johan Blank.

Samtalen ska enligt Jula handla om nya etableringsmöjligheter för de båda parterna. Mötet ägde rum i Oslo.

 – Olav är folkkär i Norge och som entreprenörer finns det många likheter mellan honom och Sveriges Ingvar Kamprad. Vi fick bra kontakt under mötet, man känner en samhörighet med andra entreprenörer som också ser mer av helheten. När man får bra direktkontakt kan man ofta hitta bra lösningar. Mötet handlade mycket om olika etableringslägen för Jula i Sverige och Norge. Vi hade ett mycket trevligt och givande samtal, säger Karl-Johan Blank, i pressmeddelandet.

– Vi utbytte information om våra respektive företag.

Norges rikaste man

Olav Thon har tidigare medverkat i stor intervju med GT. Där berättade han bland annat hur han planerar att ta över shoppingen längs med E6, att göra Tanum till ett nytt Gekås och bli kungen, av just E6.

– Vi har börjat fundera på att använda samma koncept som de gjort så bra i Ullared, sa den 93-årige norske miljardären då.

I början av 2010-talet var norrmannen den rikaste personen i sitt land. Hur stor förmögenheten i realiteten var är inte enkelt att bena ut. Affärstidningen Forbes, som gjort till sin viktigaste uppgift att ha koll på världens rikaste personer, uppgav att Olav Thon var god för ungefär 45 miljarder kronor.

 

LÄS INTERVJUN: 93-årig miljardär vill ta över E6 med nytt Gekås

 

Men officiellt är i alla fall att hans aktier i Olav Thon Gruppen AS år 2013 var värda 25 miljarder norska kronor. Därefter skänkte han bort allt till Olav Thons Stiftelse. 

Thon är därmed inte Norges rikaste man längre. Åtminstone inte officiellt. 

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.