Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska vädjan: Låt Ingrid Alexandra slippa bli regent

Det här är den norska kungafamiljen.
Norska prinsessan Ingrid Alexandra, 17, är den första norska kvinnan med arvsrätt till tronen i Norge på 600 år.
Foto: REX B. CORDELL / REX
Norska prinsessan Ingrid Alexandra, 17, ses allt oftare på officiella uppdrag tillsammans med sina föräldrar, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.
Foto: TOM HANSEN | SPA / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Norska journalisten Kaia Storvik har i publicerat en debattartikel riktad till kronprins Haakon.
Foto: TOM HANSEN | SPA / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Norska prinsessan Ingrid Alexandra, 17, står på tur att skriva historia. Hon är den första norska kvinnan med arvsrätt till tronen i Norge på 600 år.

Men alla vill inte se det hända.

Norska journalisten Kaia Storvik har i publicerat en debattartikel riktad till kronprins Haakon, Ingrid Alexandras pappa, med en uppmaning om att ”släppa dottern fri”.

Och hon får medhåll av många landsmän.

Norska prinsessan Ingrid Alexandra av Norge ses allt oftare på officiella uppdrag tillsammans med sina föräldrar, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.

Och den unga prinsessan står på tur att bli den första regerande drottningen i Norge på 600 år. Senast det inträffade var under medeltiden då drottning Margareta (1389-1412) regerade över Norge, Danmark och Sverige.

Men alla i vårt västra grannland är inte förtjusta i idén om monarki.

”Låt dina barn och deras barn slippa”

Journalisten Kaia Storvik, chefredaktör för norska Agenda Magasin, har publicerat en text där hon vädjar till kronprins Haakon om att ”sätta stopp”:

”Kära Haakon Magnus. Titta på Meghan och Harry. På Märtha Louise och familjen. Det kommer att bli värre, inte bättre. Låt dina barn och deras barn slippa. Avsluta det.”

Journalisten skriver vidare att det inte hör hemma i en liberal demokrati att ha ett statsöverhuvud som ärver sitt jobb från sin far eller mor.

Hon lyfter även vedermödorna i att som kunglighet födas in i offentligheten vare sig man vill eller inte. Hon skriver att unga Ingrid Alexandra redan genererar fler sökträffar på Google än norska politiker som haft framstående uppdrag i Norge längre tid än vad prinsessan har levt.

”Hur liten sekretess har du som kunglighet i vår tid? Låt oss sammanfatta lite. Graviditeterna följs med ett noggrant öga av nationen (och alla intresserade grannländer). Men intima telefonsamtal av sexuell karaktär, ungdomsfester, psykisk sjukdom, fysisk sjukdom eller förlust och sorg är inte heller uteslutna från allmänheten”, skriver Storvik.

Kritik för val av privatskola

Ingrid Alexandra fick själv se offentlighetens negativa sidor när hon som tioåring sattes i en internationell privatskola. Det möttes av stark kritik, många irriterades då över att den kommunala skolan inte tycktes duga åt kungligheterna.

På sociala medier har Kaia Storviks öppna brev till Kronprins Haakon fått hundratals delningar och kommentarer. Där möts den av mycket mothugg – men också mängder av medhåll från landsmän. 

”Kungahuset är utdaterat för länge sedan. I en äkta demokrati så väljer vi våra ledare..”, skriver en läsare.

Kaia Storvik avslutar sin debattartikel:

”Monarki är en anakronism men för första gången är det – på många sätt – kanske allra värst för monarkerna själv och deras familjer. Vi har det inte i oss att låta er vara. Kära kronprins Haakon. Du är van att ta ansvar så gör det nu. Sätt stopp.