Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska stugägare förlorar mål om karantänsregler

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Många norrmän har sommarstugor på den svenska västkusten.
Foto: SHUTTERSTOCK

Att norska stugägare tvingas sitta i karantän efter sina vistelser i Sverige är helt rätt.
Det beskedet kom under måndagen från Lagmansretten i Norge. 

– Det är helt overkligt att vi blir nekade åtkomst till våra egna hem, säger Heidi Furustøl, talesperson för föreningen Norsk Torpare enligt TT. 

Att norrmän gillar att spendera ledig tid i sina sommarstugor i Sverige är ingen nyhet. Men pandemin har gjort det allt svårare för våra grannar att ta sig till sina semesterhus som i många fall ligger på Västkusten. Det eftersom Norge i november införde karantänsplikt för stugägare i Sverige. 

Beslutet uppskattades inte och sex stugägare beslutade sig för att ta striden för att kunna åka fram och tillbaka utan att behöva spendera någon tid i karantän efter sina besök i Sverige. 

I Oslo tingsrätt fick de sex stugägarna som backas av betydligt många fler, delvis rätt. Men efter att den norska regeringen överklagat beslutet togs under måndagen ett annat beslut i Lagmansretten (den norska motsvarigheten till Hovrätten. 

Lagmansretten anser inte att karantänsreglerna är en kränkning av stugägarnas mänskliga rättigheter. Snarare tycker de att kravet på att sitta i karantän efter sina besök i Sverige är fullt rimligt, då motiveringen är att skydda liv, hälsa och ekonomi. 

Snart kan Norge öppna upp 

I en intervju inför domen uttalade sig Heidi Furustøl, talesperson för föreningen Norsk Torpare. Hon påtalade då att man inte kan bli smittad genom att åka dörr till dörr. 

I förra veckan meddelade Norges statsminister Erna Solberg  att gränsen kan komma att öppnas upp i juni. 

– Det kommer förmodligen inte ta lång tid för de som är skyddade eller som har fått full vaccination kan resa. Det kommer att hända under juni, sa hon då till NRK. 

Anledningen att man känner sig redo att snart ta nästa steg är bland annat den minskade smittspridningen i Sverige. 

– Det ena är smittspridningen i Sverige, som är på bättringsvägen. Det andra är hur långt vi har kommit med vaccineringen i Norge och hur många som har fått skydd, sa statsministern till NRK i förra veckan.

Det mycket begränsade resandet mellan Norge och Sverige har inneburit en tuff tid för gränshandeln. ett exempel är det stora shoppingcentret Nordby vid den norska gränsen. Där har man tappat omkring 95 procent av sin omsättning sedan pandemin startade år 2020. 

Svenske pendlaren: ”Det har varit väldigt krävande”