Norska misstänks planera att spränga sig

DELTAR I STRID. Polisen misstänker att den norska kvinnan nyligen rest till Syrien för att få vapenträning och för att delta i striderna. "Jag tänker på henne hela tiden. Jag sover mycket dåligt. Jag tycker att det här är mycket tråkigt.", säger en nära anhörig.
VAPENTRÄNING. Den unga norskan misstänks ha åkt till Syrien för att få vapenträning av IS. Västsvensk polis uppmanas nu att sprida informationen om det potentiella terrorhotet till poliser i tjänst. Bilden på IS-terroristerna är från ett annat tillfälle.
Foto: AP
Det är den norska säkerhetspolisen, PST, som slagit larm om den unga norskan.Bilden är från ett annat tillfälle.

Norsk polis varnar för en kvinna som lämnat landet.

Nyligen ska hon ha rest till Syrien för att få vapenträning och för att delta i striderna.

- Jag är orolig för henne. Jag tänker på henne hela tiden och jag sover mycket dåligt, säger en nära anhörig.

Det är den norska säkerhetspolisen, PST, som slagit larm om den unga norskan.

Nyligen ska hon ha gift sig och berättat för sin omgivning att hon skulle resa till Turkiet med sin man. Men flera av hennes vänner befarade enligt uppgift till GT att hennes plan i själva verket var att ansluta sig till IS, Islamiska Staten, i Syrien - och polisen kopplades in.

- Jag tycker väldigt mycket om henne och är orolig för henne, säger en nära anhörig.

Enligt norsk säkerhetspolis stämmer vännernas farhågor. Den unga norskan har enligt varningen fått vapenträning i Syrien och hennes önskan är att genomföra en attack i form av ett självmordsattentat.

Ber Sverige om hjälp

Den norska säkerhetspolisen har ingen aning om var terrorattacken kan inträffa eller hur den kan gå till. Nu ber norrmännen sina svenska kolleger om hjälp.

Norska medborgare som misstänks för brott har vid flera tidigare tillfällen tagit sig ur landet genom att passera gränsen till Västsverige. Västsvensk polis uppmanas nu att sprida informationen om det potentiella terrorhotet till poliser i tjänst. Syftet - att kunna vidta nödvändiga åtgärder om norskan dyker upp i Sverige.

Tränad av IS

GT har tagit del av larmet som norsk säkerhetstjänst skickat ut genom den internationella polisorganisationen Interpol. En nära anhörig berättar att han inte pratat med den unga kvinnan på över två månader.

- Hon har rest i väg. Jag pratade med henne på en dålig telefonledning. Samtalet bröts efter två minuter. Jag hann aldrig fråga henne var hon var.

Mannen tror inte att hans släkting planerar ett terrordåd.

- Jag tror inte hon är där för att träna med vapen. Jag har aldrig hört henne prata om IS, säger den nära anhörige som är mycket orolig.

- Jag tänker på henne hela tiden. Jag sover mycket dåligt. Jag tycker att det här är mycket tråkigt.

"Inte officiell information"

Martin Bernsen är seniorrådgivare på kommunikationsavdelningen vid PST, den norska säkerhetspolisen.

- Jag kan varken bekräfta eller dementera den här efterlysningen. Det är inte officiell information, säger han.

Den norska varningen om den unga kvinnan som gått ut internationellt via Interpol är en så kallad orange notis.

- En orange notis är en varning om ett potentiellt hot mot offentlig säkerhet och trygghet. Det är en varning för en händelse, en person eller ett dolt vapen. Den kan också användas vid fängelserymningar. Det är landet som skickat ut varningen som bestämmer om den ska offentliggöras, säger Rachel Billington, kommunikationschef vid Interpol.

"Kan inte säga något"

Den svenska säkerhetspolisen är mycket fåordig kring den norska varningen.

- Jag kan inte säga någonting om den här personen. Det är en generell regel vi har. Vi går inte ut med information om personer som är aktuella för vår del för tillfället eller inte. Det är ungefär det jag tänker delge dig, säger Johan Sone, gruppchef på nationella avdelningen vid polisens internationella sektion.

Samarbetar över gränserna

Johan Sone säger att det ständigt sker ett omfattande informationsutbyte mellan svensk polis och polismyndigheter i andra länder:

- Generellt sett jobbar vi genom att delge varandra information genom olika IT-system. Vi kan sätta spärrar på gods och vi kan sätta spärrar på olika personer. Vid de kontrollerna så kollar man om personerna förekommer i register eller är efterlysta.

- Det här flödet av information mellan svensk polis och internationella samarbetspartners det ökar och pågår ständigt, säger Johan Sone.

ISLAMISKA STATEN: SPRIDER SKRÄCK I IRAK OCH SYRIEN

■ Islamistiska staten (IS) är en terroriststämplad islamistgrupp som kämpar mot regeringstrupper i Syrien och Irak.
■ Den militanta gruppen har haft stora framgångar i inbördeskriget i Syrien. IS har lagt under sig vidsträckta områden i Irak - och där förföljt minoriteter som kristna och yazidier och drivit dem på flykt.
■ IS är en jihadistisk rörelse som nyligen upprättat ett "kalifat" och därmed anser sig ha religiös överhöghet över alla världens muslimer.
■ IS hade fram till i februari i år starka band till al-Qaida, som bröt förbindelserna med IS efter en lång maktkamp mellan terroristgrupperna.
■ Islamiska staten har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, efter att de funnit personer som de menar är skyldiga till brott.
■ IS grundare är den dödade terroristen Abu Musab al-Zarqawi.