Norska lättnader – då får svenskar besöka anhöriga

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: HEIKO JUNGE / NTB TT NYHETSBYRÅN
Erna Solberg, statsminister i Norge.
Foto: GORM KALLESTAD / AP TT NYHETSBYRÅN
Monica Mæland, Norges justitieminister.
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norska regeringen meddelade i dag att man lättar på landets coronarestriktioner ytterligare. 

För svenskarna innebär det framför allt att man från och med lördag klockan 12 får möjlighet att besöka sina anhöriga i Norge.

– Trots att vi nu tillåter fler att komma, betyder det samtidigt att vissa tyvärr måste fortsätta vänta, säger justitieminister Monica Mæland i ett pressmeddelande.

Dagens besked innebär många lättnader i restriktionerna i Norge. På en presskonferens i dag kunde Erna Solberg, landets statsminister, glädjande berätta att infektionsgraden minskar, antalet sjukhusinläggningar likaså, och att ungefär hälften av den vuxna befolkningen fått minst en vaccindos.

– Norge ligger enligt tidtabellen, och vi är redo att gå till steg tre i återöppningen.

Fler tillåts på evenemang, både inomhus och utomhus, barernas begränsade öppettider upphävs, och idrottsevenemang kan arrangeras så väl inomhus som utomhus.

Justitieministern: ”Många är otåliga”

Återöppnandet av samhället har också kommit till en punkt då utlänningar kan ta sig till Norge för att träffa sina anhöriga.

Från och med lördag, klockan 12, kan personer bosatta i EES-området och i Storbritannien besöka sina nära och kära, under vissa förutsättningar:

Vuxna barn och styvbarn, och föräldrar och styvföräldrar till vuxna barn och styvbarn, kan komma till Norge.

Också mor- och farföräldrar, styvfarföräldrar och styvmorföräldrar, barnbarn och styvbarnbarn tillåts också komma till Norge från och med den 19 juni klockan 12.

Partners över 18 år, och deras minderåriga barn, kan komma till Norge om förhållandet varat i minst nio månader och om man tidigare träffats fysiskt. 

– Nu öppnar vi för att fler kan få träffa sina nära och kära i Norge. Många är otåliga och har haft det svårt under de strikta inträdesreglerna som införts. Vi vill inte ha strikta åtgärder längre än nödvändigt, men vi har infört dessa för att förhindra spridning av infektion, särskilt av nya och mer smittsamma varianter av viruset. Trots att vi nu tillåter fler människor att komma, betyder det också att vissa tyvärr fortfarande måste vänta, säger justitieminister Monica Mæland.

Från och med torsdag nästa vecka kommer alla resenärer från EU- och EES-länder kunna ta sig in i Norge om de har ett godkänt coronacertifikat.

SE MER:

Inför att Norge meddelade lättnader i inreserestriktioner förra veckan var känslorna blandade.