Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska kungens fina uppmaning till folket

Kung Harald höll sitt traditionsenliga nyårstal till nationen på måndagen.
Foto: NRK
Drottning Sonja och kung Harald.
Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Kung Harald höll sitt traditionsenliga nyårstal till nationen på måndagen.

Där uppmanar han alla att vara vänliga mot varandra och föra respektfulla samtal trots oenighet, rapporterar norska Dagbladet.

”Genom kunskap om både vår egen och andras kultur och religion kan vi lättare känna igen vad vi människor har gemensamt trots olikheter” sa han bland annat. 

Norska kung Harald höll sitt årliga tal till det norska folket på nyårsafton. Han lade tonvikten vid medmänsklighet och vänlighet och uppmanade människor att vara snällare mot varandra.

Talet kunde följas i NRK, norska televisionen, och bland andra har Dagbladet lagt ut talet i sin helhet.

Kung Harald inledde talet med att citera Ordspråksboken i Bibeln: ”Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta, ty därifrån utgår livet”.

Han fortsatte med att säga att hjärtat bevaras genom att vi är vänliga mot varandra och genom att samtala på ett respektfullt sätt även om det råder oenighet.

Kung Harald: ” Var och en av oss betyder något”

”Vi bevarar det också när vi känner igen en medmänniska i en främling” förklarade kung Harald.

Delar av norska kungafamiljen prinsessan Ingrid Alexandra, kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, kung Harald och drottning Sonja.
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Han menade också att han tycker det är viktigt att komma ihåg att var och en har möjlighet att påverka både egna och andras känsla av värde och livsglädje: ” Var och en av oss betyder något”.

Kung Harald fortsatte att tala om hur människan bör vara mot sin nästa. Han riktade en uppmaning till de som inte tror att det spelar någon roll vad var och en gör:

”Bara ett leende kan göra skillnad för en människa du möter på gatan. Bara ett vänligt ord kan skapa en bättre dag för någon annan”.

Hyllade hälso- och sjukvårdspersonal

Att behålla samhällets hjärta är också något kung Harald lyfte fram i talet.

Kung Harald pratade bland annat om att var och en har möjlighet att påverka både egna och andras känsla av värde
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM

Han nämnde också de som är i tjänst för Norge i andra länder och även hälso- och sjukvårdspersonal i landet ”som gör sitt yttersta för att ge god och omtänksam vård” , lärare och servicearbetare.

Han pratade också om alla som bidrar till att förmedla Norges kulturskatt:

”Genom kunskap om både vår egen och andras kultur och religion kan vi lättare känna igen vad vi människor har gemensamt trots olikheter”.