Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska kungen har lagts in på sjukhus

Hovet meddelar: Förd till sjukhus på fredagsmorgonen
Norges kung Harald har lagts in på sjukhus.Foto: ANDREAS FADUM / IBL
Kung Harald och drottning Sonja.Foto: BERIT ROALD/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norges kung Harald har tidigt på fredagsmorgonen lagts in på sjukhus med andningsproblem, skriver norska hovet på sin hemsida. 

På fredagen kommer i stället kronprins Haakon att hålla i statsrådet, vilket är när Norges regering sammanträder och ett möte som kungen normalt leder.

I pressmeddelandet som publicerats på det norska hovets hemsida framgår det att kung Harald lades in på sjukhus tidigt på fredagsmorgonen. 

Senare under dagen meddelade hovet att anledningen till att kung Harald lagts in på sjukhuset är andningssvårigheter som ska utredas, att han skulle ha covid-19 har redan uteslutits. 

Dagbladet skriver vidare att kung Harald så sent som på torsdagen var ute på officiellt uppdrag då han gick av det kungliga skeppet som en avslutning på säsongen, skeppet har setts längs den norska kusten under sommaren. 

Då kungen nu är sjukanmäld, kommer kronprins Haakon att hålla i statsrådet, vilket är när Norges regering sammanträder. 

Experten: Inte planerat 

Om kungen är sjuk eller av annan anledning inte kan arbeta, så tar kronprisen över plikterna och fungerar som Norges regent.

– I eftermiddag var tanken att han skulle till Maihaugen med drottningen och besöka hennes barndomshem. Det betyder att det inte var en planerad inläggning, säger Caroline Vagle, kunglig expert på Norska Se & Hör, till Dagbladet. 

I januari i år var Harald inlagd på sjukhus under en veckas tid med anledning av yrsel och i december tvingades han sjukanmäla sig med anledning av en virusinfektion.

Men trots det har den norska kungen under de senaste åren haft god hälsa trots en bakgrund med flera operationer. 2003 drabbades han av cancer i urinblåsan och bara fyra år senare fick han genomgå en hjärtoperation.