Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ilskan mot Sverige efter mordet: ”Total naivitet”

Den mordmisstänkte Makaveli Lindén.Foto: INTERPOL
Makaveli Lindén under flykten.Foto: POLISEN
Norges före detta justitieminster Per-Willy Amundsen går till attack mot det svenska rättssystemet.Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet

Mordmisstänkte Makaveli Lindén släpptes ur svenskt fängelse redan efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet han fick för ett knivrån mot ett kollektivboende.

Nu går Norges före detta justitieminster Per-Willy Amundsen till attack mot det svenska rättssystemet.

– Detta visar en total naivitet, säger Amundsen till norska TV2.

Utspelet gör han i norska TV2 dagen efter gripandet av 20-årige Uppsalabon Lindén som misstänks för mord på 24-årige Heikki Bjørklund Paltto i Oslo. 

Per-Willy Amundsen tillhör Fremskrittspartiet och var justitieminister mellan 2016 och januari i år.

Han är upprörd över att Makaveli Lindén enligt misstankarna utfört ett mord i Oslo vid en tidpunkt då han enligt domen för grovt rån borde suttit fängslad.

Blev villkorligt frigiven

Lindén släpptes från Skogomeanstalten i Göteborg. Här avtjänar bland annat psykiskt instabila interner sina straff. Det har framgått att han var en problematisk fånge.

 

LÄS MER: Misskötte sig gång på gäng i fängelset – släpptes ändå 

 

Beslut från Kriminalvården visar att han gång på gång placerats i avskildhet, rapporterats för olämpligt uppförande och varnats. Totalt handlar det om tio incidenter.

Norska ilskan

Ändå frigavs han villkorligt den 10 augusti i år – efter att ha avtjänat bara två tredjedelar av sitt straff. Om han fått avstjäna hela straffet hade han inte befunnit sig i stadsdelen Majorstue i Oslo när mordet skedde.

 

LÄS MER: Makaveli Lindèn vägrar samarbeta med polisen 

 

 

– Det är helt uppenbart att man har gjort en dålig värdering när man har släppt en sån person fri, säger Amundsen till norska TV 2.

Per-Willy Amundsen tillhör Fremskrittspartiet och var justitieminister mellan 2016 och januari i år.Foto: Nina Hansen/Dagbladet

– I Norge skulle han knappast ha släppts. Detta visar en bild av vårt grannland som inte är okänd tidigare, vad gäller naivitet och bristande handlingskraft, fortsätter han. 

Amundsen får medhåll av fängelsedirektören på Ila-fängelset, Gøran Nilsson. Han säger att generellt släpps inte fångar som missköter sig ur norska fängelset innan de suttit av hela sitt straff.