Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Intensiva samtal” om brinnande fartyget

Räddningspersonalens egna filmer från insatsen
På onsdagskvällen anlände förstärkningen från Norge.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Branden har pågått sedan i lördags.
Foto: Isak Luther / Sjöräddningssällskapet

Läget förvärrades under onsdagen på det eldhärjade fartyget utanför Göteborg, och släckningsarbetet tär på personal och utrustning.

Nu hoppas kustbevakningen att förstärkningen från Norge ska ge bra effekt.

Samtidigt pågår intensiva samtal om förflyttning av fartyget. Kustbevakningen menar att man måste ta in det till kaj snarast – men Göteborgs hamn vill vänta till branden är släckt.

Sedan i lördags har det brunnit i lasten på fartyget Almirante Storni, en brand som snabbt visade sig mycket svårsläckt.

I flera dygn har fartyg från en rad myndigheter och andra aktörer deltagit, och på onsdagskvällen anslöt två norska fartyg, som man nu hoppas ska kunna ge avlastning åt kustbevakningen eldbekämpare.

– De här norska fartygen har väldigt bra vattenkapacitet så vi får väl se om en ökad vattenkapacitet ger framgång över tid, säger Erik Österlund, befäl vid kustbevakningen ledningscentral, till TT.

Hård vind

Kraftiga vindar – periodvis uppåt 17 meter per sekund, vilket ger sjögång med höga vågor – försvårar inte bara släckningsarbetet, det sliter även hårt på personalen. Dessutom blir fartygen nedisade av vatten, kyla och vind.

Erik Österlund uppger att de norska fartygen kommer att underlätta servicen och besättningsbytena på kustbevakningen två stora fartyg Poseidon och Triton.

– Men i huvudsak kommer de att komplettera våra enheter, säger han.

17 personer ur besättningen är kvar på fartyget tillsammans med ett par personer från räddningstjänsten och kustbevakningen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Risk för spridning

Under onsdagen kom en alarmerande rapport om oroande värmespridning i lasten. Enligt kustbevakningen skulle det kunna tyda på att branden kan förflytta sig och spridas.

Transportstyrelsen har tidigare sagt att man inte vill låta ett brinnande och rykande fartyg bogseras in till hamn. Tanken har varit att bogsera Almirante Storni till Skandiahamnen i Göteborg när branden är släckt, eller nästan släckt.

Men kustbevakningen anser nu att Almirante Storni måste till kaj snarast, eller åtminstone till någon plats inomskärs med lä och mindre sjögång.

Under onsdagsdygnet pågick intensiva samtal mellan de olika parterna: rederiet, Transportstyrelsen, kustbevakningen och hamnen om förflyttning. Men än så länge har inget beslut fattat.

SE MER: ”Ser mycket lågor”

Vittnet Stefan: ”Ser mycket rök och stora lågor”