Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska anklagelsen: Mörkertal i Sverige

Folkhälsomyndigheten presenterade i veckan nya siffror om antikroppar.
Charlottenberg Shoppingcenter första dagen när gränshandeln öppnat i slutet av juli.
Foto: JOACHIM LAGERCRANTZ/TT NYHETSBYRÅN
I natt öppnade Norge gränsen mot sex svenska regioner.
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

I natt öppnade Norge gränsen mot sex svenska regioner.

Det får den norska kommunöverläkaren Jan Børre Johansen att varna – då han menar att det finns ett mörkertal av coronasmittade i Sverige.

Men Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Värmland, slår tillbaka mot anklagelserna:

– Tvärtom, det finns fakta som bevisar det motsatta, säger han till Verdens Gang.

Från och med i natt är det återigen tillåtet för norrmän att resa in i Värmland utan att behöva sitta i karantän efteråt.

Det får inre Østfolds kommunöverläkare Jan Børre Johansen att höja ett varningens finger, då han menar att det kan finnas ett mörkertal av smittade i Sverige.

Østfold, som angränsar till Värmland, har precis återhämtat sig från ett större coronautbrott i kommunen inre Østfold, och Børre Johansen menar att gränsöppningen är dåliga nyheter.

– När gränserna öppnas ökar naturligtvis infektionsrisken. Vi kan inte fastställa att alla de infektionsfall vi hade här kom från Sverige eller Polen, men det var en vanlig faktor bland flera av fallen, säger han till Verdens Gang.

Han fortsätter:

– Jag hade önskat att det fanns mer fokus på hur olika infektionsspårning och testning hanteras i Norge och Sverige. Min teori är att det finns ett mörkertal gällande smittan i Sverige, särskilt bland de unga som inte testas.

Svensk smittskyddsläkare slår tillbaka

Några argument som han baserar detta på är att anhöriga till smittade personer i Sverige inte automatiskt sätts i karantän, att svenskar reser fritt mellan regionerna i landet, att smittspårning sker på regionnivå i stället för kommunnivå samt att det till stor del handlar om individansvar när det kommer till testning och karantän.

Att gränsen till Värmland har öppnats beror på att regionen har färre än 20 smittade per 100 000 invånare, men Jan Børre Johansen befarar alltså att den siffran inte stämmer.

Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Värmland.
Foto: Oyvind Lund / Oyvind Lund

Han får dock mothugg från Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Värmland. Hallén säger till VG att det inte finns några belägg för att det skulle finnas ett mörkertal med coronasmitta i Sverige:

– Tvärtom, det finns fakta som bevisar det motsatta. Det finns nu en stor kapacitet för PCR-provtagning och många prover tas på personer med symtom, men andelen positiva testresultat är mycket låg - en procent förra veckan i Värmland.

Hallén förklarar vidare att Folkhälsomyndigheten upprepade gånger slumpmässigt testat befolkningen. Man har ett urval av personer utan symtom – och andelen positiva testresultat har sjunkit från låg till noll.

Norrmän vällde in i Sverige

Förra gången som Norge öppnade gränsen mot Värmland så fullkomligt vällde shoppingsugna norrmän över gränsen. Efter någon vecka så stängde Norge gränsen på nytt. Då hade en ”okontrollerbar smittsituation” uppstått i inre Østfold.

Inför lördagens öppnande av gränserna så hade norska justitieministern Monica Mæland en uppmaning till sina medborgare:

– Till er som funderar på att korsa gränsen för att handla. Det är alltså så att vi ändå rekommenderar att undvika resor utomlands som inte är absolut nödvändiga. Detta gäller även resor över gränsen för att handla, sa hon på en presskonferens.


Se Lena Hallengren i CNN: "Immuniteten är större här än vad siffrorna visar".