Norsk campingboom när gränsen öppnade

Delägarens glädje: "Jätteglada"
Anders och Lotti Friberg har precis köpt husbil – både på grund av pandemin och för att hyra ut. ”Men det får man kanske inte säga et högt,” skojar Anders Friberg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Krabbfiske med korv som bete på bryggan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Husbilslandskap. Nu är campingen fullbokad för säsongen. ”Det går faktiskt bra,” säger Mette Kempe, som håller tummarna för att restriktionerna ska fortsätta lättas.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Vi har bättre sammanhållning nu, vi hjälps åt,” säger Mette Kempe om personalen och att pandemin ändå kan ha fört något gott med sig.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

I norra Bohuslän är turismen den viktigaste inkomstkällan. När Norge stängde gränsen var det katastrof för hotell, vandrarhem och campingar i Strömstad. 

– Det var som att någon stängde av en kran, säger Mette Kempe, delägare i Daftö camping. 

Nu har Norge öppnat upp igen – och campingen är smockfull.

När GT besöker Strömstad möter vi både erfarna campare med stående plats och nyblivna husbilsägare:

– Jag tänkte ju att det var lätt, säger förstagångscamparen Anders Friberg.

Förra året var förfärligt. 

Det är camparen Håkon Fitjes slutsats. Och det är nog många som håller med. Pandemin skördade liv, vården gick på knäna, världen som vi är så vana vid står öppen stängdes obönhörligt.

Men det som Håkon nu syftar på är camping – han och hans fru Karin kunde inte åka till sin sommarplats eftersom de bor i Norge och Daftö camping ligger i Strömstad. 

– Vi har varit här och campat sedan -94, berättar han. 

Han sitter på ett litet trädäck utanför sin husvagnsstuga och svettpärlorna hopar sig i pannan.

”Vi var förkrossade över att inte kunna vara här förra sommaren,” säger Håkon Fitje. Han och Karin Fitje har varit på Daftö camping varje år sedan 1994.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Hunden Kita är med. Inne i tältet har hon en fläkt men kameran är mer intressant just nu även om det är varmt.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Paret är glada över att Norska gränsen har öppnat och att de får lov att övernatta i Sverige utan att sitta i karantär i Norge sedan. ”Vi kommer att åka hit varje helg till slutet av september.”
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

1994 fick de överta hyreskontraktet för Karin Fitjes föräldrars tomt på campingen, med utsikt över badviken där små barn leker med stora badringar. En enhörning flyter bredvid en uppblåsbar munk. 

– Det är väldigt variabelt, säger Håkon på norska, på frågan om vad de gör på dagarna. 

Han beskriver hur de brukar promenera med hunden – ”den där” säger han vänligt och gestikulerar mot Kita som flåsar i skuggan – och att de åker in till Strömstad för att fylla på proviant någon gång i veckan. 

”Saknat att vara här” 

Det är inte längesedan de fick klartecken att åka hit och övernatta utan att behöva isolera sig i två veckor i Norge efteråt. De har gjort dagsturer för att städa tältet, klippa gräset, sådant som de annars har gjort under vårhelgerna. 

– Vi har saknat att kunna vara här och övernatta, säger Håkon och får medhåll från Karin. 

Under tiden vi pratar höjer de både flera gången på armen för att hälsa på någon på cykel, någon som går förbi. När man har varit här alla somrar sedan närmare 30 år skapar man sig en bekantskapskrets och deras barn är uppväxta här. 

– De var lika förtvivlade som vi över att inte få vara här förra sommaren. De är uppväxta här. Vår äldsta dotter med sambo var här förra veckan och vår yngsta var här i helgen och ska komma tillbaka snart. Ni vet hur det är, säger de båda och skrattar. 

Norrmännen är viktiga för Strömstad i allmänhet och Daftö camping i synnerhet. Nästintill hela säsongsuthyrningen – tomterna likt den Håkon och Karin Fitje bor på – bebos av norrmän. 

– Ungefär 97 procent, säger Lena Kempe, vd för och delägare i Daftö Camping och Resort. 

Säsongsuthyrningen är en säkerhet för campingen eftersom det bokas långt i förväg. När gränsen till Norge stängdes förlorade de 60 procent av intäkterna, säger Mette Kempe, delägare och Lena Kempes mor, som tar över när Lena Kempe måste skynda iväg för att hinna med sin vaccintid.

– Det var som att en kran stängdes av. Det var fullbokat över påsk men så kom corona och alla bokade av, svenskar också eftersom man inte fick resa längre än två timmar. Vi hade ingenting på påsk, säger Mette Kempe.

Mette Kempe äger Daftö Resort och Camping tillsammans med två av sina döttrar. Maken har gått i pension men kan inte riktigt hålla sig borta. ”Han är alltid här och klipper gräset.”
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Hemesterns” genomslag

Enligt preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån och Västsvenska Turistrådet tappade Västsverige nästan hälften av gästnätterna på hotell, stugbyar och vandrarhem under förra sommaren. För campingar i Västsverige ser det ut att ha minskat med närmare 40 procent 2020 jämför med året innan. 

– Det blir så lång säsong med norrmännen eftersom de har så nära hit. Strömstad är deras semesterställe, inte minst när priserna har varit bra för dem, säger Mette Kempe. 

En ljusglimt i mörkret var att fler svenskar plötsligt upptäckte Sverige. Mette Kempe säger att de svenska turisterna, om än inte i lika stor utsträckning som de norska, började komma i högre utsträckning.

– Vi ligger ju högst upp på Bohuskusten och det känns som att det är hit folk hittar sist, men nu gjorde de det. I början vågade vi inte göra någon marknadsföring överhuvudtaget. Sedan riktade vi in oss på svenskarna. 

Hon berättar att Daftö alltid har riktat sig till svenskar, men att norrmännen har varit de som alltid har kommit. Nu har svenskarna insett att hela landet finns runt knuten och att Sverige, det är ju ganska fint.

Två av dem är äkta makarna Anders och Lotti Friberg, som köpte husbil för första gången i sina liv. 

– Vi köpte den i år, men jag är uppväxt här på Daftö. Mina föräldrar körde upp varje sommar i säkert femton år, säger Anders Friberg på skånska. 

Förstagångscampare: ”Tänkte att det var lätt” 

Han står och fyller på vattentanken i husbilen med en gul vattenslang. De har just parkerat och satt upp en liten uteplats utanför husbilen. 

Deras tonåriga dotter och hennes kompis sprang ner till stranden så fort husbilen stannade, precis som Anders Friberg brukade göra när hans föräldrar packade upp husvagnen. 

– Jag tänkte ju att det var lätt, men det var ju för att jag aldrig behövde göra det, säger han och skrattar. 

– Vi var ett stort gäng kompisar som rände runt här och hade jätteroligt, fram tills vi var nästan 20.

Han och Lotti Friberg har lägenheter i Kroatien, hus i Spanien – varför behövde de en husbil och varför just nu? 

– Pandemin. Man kanske inte får säga det högt men också för att tjäna lite pengar, för vi hyr ut den, säger Anders och berättar att husbilen är bokad fram till september. 

”Här kan du ligga.” Lotti Friberg bäddar för hunden Elsa, som är med och inviger husbilen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Anders Friberg är uppvuxen på campinge här. ”Vi var ett stort gäng med vänner som rann omkring. Jag vet inte hur uppskattade vi var alltid,” skrattar han.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Paret har varit tillsammans i 17 år. Ändå är det första gången de campar tillsammans.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

– Folk åker inte utomlands, inte just nu. Inte vi heller. Så vi åker runt i Sverige och det är så vackert. Det visste man nästan inte, säger han. 

Lotti Friberg är, till skillnad från sin make, ingen van campare. 

– Jag har åkt båt hela mitt liv, men i och med att han inte är någon båtmänniska så vågar man ju inte... 

Hon nickar mot Anders och skrattar. Det är andra gången hon är ute med husbilen, medan det är premiärtur för honom.

– Bara man tar det lugnt, så går det, säger Lotti och visar oss in. 

Fiskar krabbor 

All inredning till husbilen behövde införskaffas, säger hon, men efter att ha inrett ett antal lägenheter som de hyr ut, har hon vanan inne och inget saknades under första turen med bilen. 

– Eller jo, denna är ny, säger Lotti och drar med foten över mattan på den lilla uteplatsen, där hunden Elsa ligger. 

– Varför ligger du i solen, varför går du inte in i skuggan, frågar Lotti henne. 

Hon får inget svar – Elsa ligger kvar. 

Nere på bryggan är det full aktivitet – vågor tas med SUP-board, måsar matas och krabbor fiskas med korv som bete. På bryggkanten sitter en barnaskara uppradad. 

– Jag har glömt mina fiskegrejer i tältet, men jag tycker det är kul ändå, säger Meja, som är sex år gammal. 

I den blåa hinken går en stor krabba i cirklar. 

Hela barnaskaran. Meja, Indra, Nike; Edvin, Tillda och Nora fiskar krabbor.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
En stor krabba har de fått än, men tålamod är en fiskares bäste vän.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Vid bryggan är det mycket aktivitet – bad, SUP, krabbfiske. I 30-gradersvärmen är det nödvändigt att svalka sig.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Jenny Källman Jakobsson håller uppsikt över barnen, även om alla sex på bryggan inte är hennes egna.

– Vi är tre familjer. Vi har husvagn, en familj har tält och den tredje har stuga på campingen. Så det är blandat, men vi har sett till att vi har hamnat nära varandra. 

”Märker att det är mycket norrmän” 

Det är gamla arbetskamrater till Jenny Källman Jakobsson och deras familjer som är med, och det är andra gången som de är på Daftö. 

– Vi har campat i tio år, så länge som vi haft vår husvagn. Våra vänner ville åka hit i år så då hängde vi på. Att campa är höjdpunkten på sommaren.

De tre familjerna har campat tillsammans i sju år och byter vanligtvis ställe varje år. Under förra sommaren var de i Västervik. 

– Det var inte så stor skillnad, man fick köa mer i servicehuset och man fick stå på varannan diskho när man skulle diska, men man är ju mycket utomhus på en camping, säger Jenny Källman Jakobsson. 

Meja kastar en jordnöt mot en trut och utbrister ”åh, han tappade den!”. Hon kastar en till och truten lyckas nu fånga nöten innan den sjunker. 

– I år märker man att det är mycket norrmän och fler utlänningar, det var det ju inte förra sommaren. Men det var ändå mycket folk, eftersom de flesta svenskar höll sig i Sverige, säger Jenny. Här finns Sveriges bästa campingplatser: 

Fem av Sveriges femstjärniga campingar enligt SCR