Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norrmannen med guldbyxor

EN KUNG I NORGE. Hotellkungen Petter Stordalen öppnar snart i Göteborg. GT har kartlagt en av Norges rikaste män - som älskar att visa det. Foto: Cornelia Nordström
Frågar man en norrman om hotellkungen Petter Stordalen är en god eller en ond människa blir svaret:
- Definitivt god. Men lite galen.

FAKTA

Det här är Petter


ÅLDER: 49 år.
FAMILJ: Gunhild Melhus, läkare, barnen Emilie, 14, Henrik, 17, och Jakob, 19, från ett tidigare äktenskap samt schäfern Qross.
BOR: I en slottsliknande villa med sjötomt utanför Oslo.
FÖRETAG: Äger runt 170 hotell i Norden.
FÖRMÖGENHET: Anses vara god för mellan åtta och tio miljarder svenska kronor.
UTBILDNING: Norges köpmannainstitut, Norges varuhandelshögskola, Norges marknadsföringshögskola.
KARRIÄR I KORTHET: Norges yngste köpcentrumchef, vd för varuhuset Steen & Strøm, fick sparken därifrån av nya ägaren, grundade hotellkedjan Choice som han äger till 100 procent.
EXTRAVAGANS: Ett glas vitt vin varje dag och en kall öl till maten.
AKTUELL: Hans nyaste hotell Clarion Hotel Post i Göteborg invigs 26 januari.

Torsdagen den 26 januari öppnar kronjuvelen i Stordalens hotellsamling: Clarion Hotel Post i Göteborg.
Det är det gamla posthuset på Drottningtorget som ska bli "The Face of Gothenburg" enligt pr-geniet Micael Bindefelds påkostade inbjudan.
Med invigningen befäster Petter Stordalen sin position som Nordens okrönte hotellkung.
GT har samlat information om Stordalen. Om hans barndom, hans affärskarriär, hans lyxliv, hans miljöengagemang och hans filosofi.
Vi har pratat med norska journalister och fått hjälp av bibliotekarien i Porsgrunn, Petter Stordalens hemstad.
Fram växer en motsägelsefull bild av en målinriktad och engagerad företagsledare och människa.
En sällsynt vinnarskalle med en otrolig förmåga att sköta sin egen pr.
En entreprenör ut i fingerspetsarna som i ena stunden säger sig slåss för miljön för att i den andra ta sitt privatplan till en söderhavsö.
Stordalen har inte fått något gratis. Men det han har fått vill han gärna visa upp.
Och norrmännen älskar honom för det.

Lärde sig en läxa

Gossebarnet som skulle bli en av Norges rikaste såg dagens ljus 29 november 1962 i staden Porsgrunn i Telemark cirka 15 mil norr om Oslo. Han döptes till Petter Anker Stordalen.
Föräldrarna drev en affär, Stordalens minimarknad.
- Alla vi barn jobbade i affären varje ledig stund, min mamma, jag och mina tre syskon, berättar Petter Stordalen.
Men det var det som hände när lille Petter var tolv år som formade hans liv och gav honom grunden för all framtida affärsverksamhet: Jordgubbsfilosofin.
Petter sålde jordgubbar i ett stånd på torget under ett gult Solo-parasoll. I en krönika i Newsglobe.com förklarar han om vad som hände:
"En kväll i bilen då vi var på väg att fylla på jordgubbsförrådet inför nästkommande dag klagade jag inför min far. Jag ville ha bättre bär, ett snyggare parasoll. Kanske ett lite större bord.
Då sa min far: Sälj de bär du har. För det är de enda du har att sälja. Det hjälper inte att klaga på det du inte har. Ska du få något gjort, måste du utgå från det du har!
Den kvällen, innan jag somnade, tänkte jag: Far min är ett geni!"
Den här historien berättar Stordalen gärna och ofta inför sina anställda och unga entreprenörer. För ofta tycker en del.
Han har själv levt efter filosofin. Och belöningen där på torget i Porsgrunn kom omgående: Petter blev utnämnd till 1974 år bästa jordgubbsförsäljare av lokaltidningen Porsgrunns Dagblad.
Efter studierna blev Stordalen Norges yngste vd någonsin på det som då var Norges största köpcentrum, City Syd i Trondheim. Efter diverse turer blev han vd och delägare i Steen & Ström Invest i Oslo och han skar guld med täljkniv men kom ihop sig med de andra ägarna och fick sparken.
Det var då idén om en hotellkedja dök upp i skallen.
- Så här i efterhand kan jag säga att jag det var tur att jag fick sparken, berättar Stordalen.
1996 började han målmedvetet bygga hotellkedjan Choice.
Vilket inte hindrade Stordalen från spektakulära miljöprotester som när han kedjade fast sig på bron utanför den brittiska kärnavfallsanläggningen Sellafield.
2007 åtalades han för olaga intrång när han protesterade mot dumpandet av giftigt avfall i Oslofjorden.
Vilket inte hindrade honom från att arrangera sitt eget bröllop för 40 miljoner norska kronor i Marocko 2010 när han äktade Gunhild, en ännu större miljökämpe.
Alla gäster flögs till bröllopet med chartrade plan och vigselförrättare var sir Bob Geldof, rockmusiker och mannen bakom Live Aid.
Fester är helt klart Petter Stordalens grej. Choice-koncernens firmafester (de kallas vinterkonferenser) går inte av för hackor. De brukar hållas i Sverige och utöver Petter Stordalens långa tal som av vissa liknas vid väckelsepredikningar saknas inget: Här finns allt från influgna kameler till internationella artister.

"Moraliskt ansvar"

Kritiken då? Den är knappt mätbar, åtminstone inte i Norge.
Stordalen fick skäll när det avslöjades att ett hotell han skulle köpa i Oslo betalade slavlöner till bosniska hantverkare.
Då promenerade Petter Stordalen ner till bygget och förklarade att han inte hade med saken och göra men att han skulle ta sitt moraliska ansvar och själv slanta upp pengar till avtals­enliga löner.
Stordalen har också fått kritik för att anställningsförfarandet vid hans nya hotell bedrivs som en talangjakt.
Bara till Posthotellet i Göteborg kom 1 300 arbetssökande i höstas för att visa upp sig.
- Ett pr-jippo, muttrar hotell- och restaurangfacket, som noterade att städningen på Stordalens hotell i Stockholm lades ut på entreprenad.
Men sådant stänker inte ens på Stordalen.
Eller som vännen Bob Geldof sa till norska TV2:
- Han var ingenting. Och folk tråkade honom. Och han sa "fuck you". Petter har fina kläder, en vacker fru och snygg frisyr men han försöker göra något. Han är en miljövän. Han jobbar på att få ner förbrukningen av ström, ljus och handdukar på sina hotell.

Borde inte ha dansat på bord

Inte ens när Petter Stordalen firade sin svensexa på sport­hotellet i Åre rejält på fyllan och kastades ut, blev det något större väsen. En musiker på hotellet ­kallade det hela för "en okontrollerad grisfest".
Petter Anker Stordalen gjorde en pudel och sa till Östersund-Posten:
- Jag borde inte ha varit där, jag borde inte ha dansat på bänken och jag skulle inte haft en svensk landslagsdräkt på mig.
Han kom undan med det också.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!