Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norrmännen: Därför shoppar vi i Sverige

Odd Erik Karöy, 51, tog bussen till Charlottenberg för att handla billigt.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Många norrmän köper alkohol billigare i Sverige än i Norge.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Norges gräns till Värmland har varit öppen i en vecka – och det har märkts av.

Nu berättar norrmännen varför de kommer till Sverige för att handla. 

– Vi handlar det som kostar mer hemma så som socker, matolja, läsk, cigaretter, öl och vin, säger Odd Erik Karöy, från Strömmen utanför Oslo. 

Den 25 juli var en glädjens dag för den Värmländska gränshandeln när Norges gräns öppnade.

Efter flera kämpiga månader till följd av coronakrisen vände det plötsligt.

– Det märktes redan ganska snart efter att beskedet kom i fredags förra veckan. Det började komma kunder redan timmarna efter och vi har haft en jättestor ökning den senaste veckan, har Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors Shoppingcenter i Årjäng kommun, tidigare sagt till GT.

Hon berättade även att de slog besöksrekord under förra veckan. 

– Då hade vi mest besökare någonsin med 14 000 kunder. Flera av butikerna slog även omsättningsrekord den dagen. Det är jätteroligt. 

Under lördagen tog GT tempen på gränshandlarna på Charlottenbergs Shoppingcenter i Värmland. 

Oskar Schenck, 18, köper energidryck och snus.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Norrmännen fyller kundvagnarna.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

”Åker hit två gånger i månaden”

En av norrmännen som lämnat Norge för att shoppa är Oskar Schenck, 18, från Asker.

– Jag är inte så ofta i Sverige och handlar men tobak är mycket billigare här och då passar jag på att handla det. Jag har även köpt två flak med energidryck och snus, säger han. 

En annan, mer van gränshandlare, är Odd Erik Karöy, 51, från Strömmen utanför Oslo. 

Efter att han fick höra om att Norge öppnat gränsen bestämde han sig för att ta en buss till Värmland.

– Vi brukade åka hit och handla två gånger i månaden före coronapandemin. Det vi handlar i Sverige är i stort sett det som kostar extra mycket hemma i Norge. Så som socker, matolja, läsk, cigaretter, öl och vin. Och det vi handlar mest av livsmedel är kött och ost, säger Odd Erik Karöy. ”Mitt nästa mål är Gekås”

Tone Johansen, 59, från Oslo, brukar åka till Sverige för att gränshandla en gång i månaden.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Nästa mål är Gekås, berättar Tone.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

”Mitt nästa mål är Gekås”

Tone Johansen, 59, från Oslo, är även hon en van gränshandlare. Hon brukade åka till Sverige en gång i månaden innan coronapandemin för att shoppa.

– Nu har jag inte handlat här sedan februari och som jag har längtat. Men min plånbok gapar ganska tom nu efteråt, säger Tone.

Hon fortsätter.

– Det är väldigt bra att åka till Sverige och handla det som är billigare. I dag har jag varit på Systembolaget och även handlat läsk, köttfärs, revbensspjäll, bacon, ost snacks och tvättmedel. Mitt nästa svenska mål är Gekås i Ullared. Jag har sett på tv om Gekås hemma i Norge, säger Tone Johansen. 

Hur är stämningen när norrmännen är tillbaks?

– Alla är så glada här nu. Innan gränsen öppnade igen var det som en spökstad här i Charlottenberg. Ända till förra veckan var det nästan folktomt. I april och maj var det verkligen stendött och då kändes det som att man var helt ensam i köpcentret, säger Linn Krogh, 24, från Charlottenberg.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
– Stämningen är väldigt fin och för oss som jobbar i butik betyder det mycket att gränsen har öppnat igen. I den här butiken har vi ofta mycket folk från Norge. Vi säljer mest godis och snus här. Siberia-snuset, som är extremt starkt, är slut på hyllorna just nu, säger Chera Jafar, 23, butiksbiträde, från Charlottenberg.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
– Den är väldigt bra. Det gynnar ju alla här i kommunen att man har öppnat gränsen igen. Det har varit lite ödsligt under en lång period. Man har hört många säga ”äntligen” den senaste veckan, säger Sara Johansson, 39, från Arvika.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG