Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norrmän trotsar stängda gränsen

Nordby är ett av köpcentren som drabbats hårt av den stängda gränsen.Foto: ADAM IHSE/TT
Gränsen mellan Norge och Sverige i Svinesund.Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN

Gränshandeln har påverkats kraftigt med anledning av coronapandemin när både Sverige och Norge stängt sina gränser. 

Halden Arbeiderblad rapporterar nu att norrmännen ändå tar sig över för att påskshoppa på den svenska sidan, vilket innebär 14 dagars karantän och kan, om man är oförsiktig, leda till höga bötesbelopp. 

För nästan en månad sedan, i mitten på mars, valde vårt grannland Norge att stänga gränsen mot Sverige. 

Enligt de norska bestämmelserna så måste den som åker över gränsen vid Svinesund till Sverige och sedan tillbaka sitta i två veckors karantän, det stoppar dock inte norrmännen som fortsätter åka över till den svenska sidan för att ta del av gränshandeln, skriver Halden Arbeiderblad

– De flesta säger att de är permitterade och ändå kommer att vara hemma. och då är det okej, säger Frode Petersen, insatsledare vid Øst politidistrikt, till tidningen, rapporterar Strömstads Tidning.

Kan få höga böter 

Framöver skulle det kunna leda till dryga böter att bryta mot karantänsbestämmelserna i Norge, skriver Halden Arbeiderblad.

– Vi registrerar bilar och personer som korsar gränsen innan de 14 dagarna gått. Det räknas som brott mot karantänsbestämmelserna. Där har Riksadvokaten kommit med förslag till böter på 15 000 till 20 000 kronor, säger Frode Petersen, till den norska tidningen, enligt Strömstads Tidning.

GT har tidigare rapporterat att handeln vid gränsen minskat betydligt sedan Norge stängt sina gränser.

Exempelvis så reades påskgodis ut till halva priset när det normalt sett hade varit stor trängsel då sockerskatten i vårt grannland är hög. 

– Hela vår verksamhet går ut på att norrmän ska komma hit. Sen gränsen stängde så här hela vår verksamhet borta, sa Ståle Lövheim, centerchef för Nordby shoppingcenter i Strömstad, för ett par veckor sedan.