Norrmän och danskar i slagsmål på svensk ö

Publicerad

Ett bråk med många nordiska förtecken uppstod under söndagen på en mindre ö i Arvika kommun.

– Det var danskar och norrmän som hamnade i bråk. Jag har det som en incident på skärmen men vi har bestämt för att vi inte behöver rycka ut, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen

Vad ön heter? Danskholmen. 

Det var strax före klockan tio på söndagsförmiddagen som en svensk liten ö i Värmland blev plats för en kamp mellan norrmän och danskar. 

– Några danskar hade tagit sig dit med en båt. Sen kom det dit norrmän i en annan båt och då ska det ha blivit ordväxling och ett mindre bråk.

Det slutade med att danskarna åkte därifrån och norrmännen blev kvar, berättar Johan Wallenius. Om det var stökigt så in i Norden är dock oklart. 

Öns namn? Danskholmen

Vad heter ön?

– Den heter, jag ska bara kolla i våra noteringar... Den heter, haha, den heter Danskholmen, säger vakthavande befäl och har mycket svårt att hålla sig för skratt.

Han kan göra det för ingen blev skadad till följd av bråket.

– Jag har dock inga noteringar om att någon Bellman ska vara inblandad, fortsätter han skrattande när han läser rapporten i detalj.

Danskholmen är en liten, obebodd ö som uppenbarligen är mycket attraktiv för båtturister i Arvika kommun.

Polisen som tog emot larmet har pratat med såväl den danska som norska sidan.

– Det var lugnt sedan vi pratat med de inblandade. Vi bestämde oss för att vi inte behövde rycka ut till platsen.

Inga brottsmisstankar

Såvitt polisen vet är den norska styrkan kvar på ön, medan danskarna körde i väg i sin båt och letade efter lugnare territorium.

Wallenius tillägger lite mer allvarligt:

– Ingen är misstänkt för något brott och ingen ska ha slagits. Men danskarna upplevde situationen som mycket otrevlig.

Polis fick alltså agera fredsmäklare och lyckades lugna ner båda sidor via telefon.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER