Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norrman åtalas – efter vansinnesfärd till sjöss

Mannen som var befälhavare på båten står åtalad för en rad brott.Foto: Polisen / Polisen
Befälhavaren fick till slut undsättas då han var på väg att driva in mot land.Foto: Polisen / Polisen
Mannen har åtalats vid Uddevalla tingsrätt.Foto: HENRIK JANSSON

En norrman i 35-årsåldern har åtalats efter en vansinnesfärd på en segelbåt i havet utanför Strömstad i vintras.

Enligt åtalet har mannen i egenskap av befälhavare på båten lossat alla förtöjningar och gett sig av mot Danmark, allt medan en skräckslagen passagerare hindrats från att lämna båten.

När kustbevakningen skulle rädda passageraren, försökte den man som nu är misstänkt för en rad brott att ramma dem, enligt åtalet.

– Det var kolmörkt, bitande kallt och snöflingor i luften, säger en medarbetare på kustbevakningen i förundersökningsprotokollet.

I slutet av januari i år larmades kustbevakningen om att en person framförde sin båt på ett vårdslöst sätt utanför Sydkoster.

Ombord på båten fanns två norska medborgare. En av dem, en man i 35-årsåldern, fungerade som farkostens befälhavare.

Den andre, en passagerare, också han en man.

I polisens förundersökning framgår att de två kommit överens om att segla från Strömstad till en ort i Norge, men resan gick inte som planerat, då befälhavaren bestämt sig för en ny kurs.

– Han släpper förtöjningen ger sig av. Först får passageraren intrycket att det rör sig om en kortare rundtur, men sen framgår det att den tilltalade vill till Skagen. Något som passageraren inte vill, säger åklagare Patrik Stintzing.

Inga flytvästar ombord

När kustbevakningen vid 21-tiden larmas till havet utanför Sydkoster kommer de i kontakt med passageraren via en mobiltelefon och det framgår att han känner sig otrygg ombord.

Det finns heller inga flytvästar ombord.

En timme senare har man hittat fartyget och förhållandena för att segla bedöms som olämpliga.

– Våghöjden var ca 1–3 meter, det var kolmörkt, bitande kallt och snöflingor i luften, säger en medarbetare på kustbevakningen i polisens förundersökningsprotokoll.

Försökte ramma räddningspersonal

När man närmar sig båten framgår det också att befälhavaren inte är intresserad av någon hjälp.

”Vi uppmanar segelbåten att följa oss till trygg hamn, förslagsvis Strömstad, men befälhavaren vägrar. Vädret på platsen i kombination med mörkret och det satta storseglet gör att vi inte väljer att försöka gå ombord på grund av risk för allvarliga skador på personal/material”, står det i kustbevakningen händelselogg.

När man från kustbevakningens håll ändå försöker närma sig upplever man att befälhavaren på båten försöker att ramma dem.

– Vi fick göra kraftiga manövrar för att vara säkra på att de inte skulle köra på oss, nämner en medarbetare på kustbevakningen under förundersökningen.

Passageraren räddas till slut

Passageraren meddelar kustbevakningen att befälhavaren slagit sönder sin radio ombord och att det därför inte går att kontakta honom den vägen. I samband meddelar passageraren också att han är så rädd att han ämnar hoppa överbord.

Vid 00.30 undsätts mannen dock av ett norskt sjöräddningsfordon och klarar sig oskadd.

Befälhavaren lämnar då platsen i segelbåten men hör av sig till fyra timmar senare och meddelar att han behöver räddas, då han tappat kontrollen över båten, driver mot land och riskerar ett roderhaveri.

Åtalas för flera brott

Mannen kan räddas och vid åttatiden har båten bogserats in till Strömstad igen och ärendet tas över av polis.

– Kustbevakningen gjorde ett jäkla bra jobb som lyckades rädda honom innan han gick på grund, säger Patrik Stintzing.

Ombord på båten hittas narkotika och efter provtagning konstateras att han också varit påverkad av ett narkotiskt preparat.

Mannen står nu åtalad vid Uddevalla tingsrätt, misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik, olaga frihetsberövande och ringa narkotikabrott.

Mannen förnekar brott.