Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norra ishavet allt surare: "Stor fara"

"Vi har redan sett att en del av skalen är påverkade i vissa områden", säger professornLeif Andersson.
Foto: LAURA RAUCH

Havsvattnet i Norra ishavet blir allt surare, visar en ny studie. En av effekterna blir att vissa marina arter får svårare att bilda sina skal.

– Det är en stor potentiell fara för framtiden, säger Leif Andersson, professor i Göteborg.

I takt med den globala uppvärmningen har också Norra ishavet blivit surare, enligt studien. Försurningen märks bland annat genom bristen på aragonit, en kristallform av kalciumkarbonat som vissa marina arter använder för att bygga upp sina skelett och skal.

"Svårt att se effekten"

I förlängningen kan det påverka hela ekosystemet i havet.

– Vi har redan sett att en del av skalen är påverkade i vissa områden, säger Leif Andersson, som är professor vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

– Det går hela vägen upp för näringskedjan till fisk och däggdjur. Det är svårt att se effekten på de högre organismerna, som är tåligare, men det är absolut ett problem.

"Inte överraskade"

Den internationella studien, som publicerats i tidskriften Nature Climate Change, visar att den globala uppvärmningen orsakat stora och snabba förändringar i den västra delen av Norra ishavet. Provtagningar har gjorts mellan 1990 och 2010, bland annat med hjälp av den svenska isbrytaren Oden.

– Vi är egentligen inte överraskade. Men nu har vi verkligen kunnat visa en trend i våra data och har svart på vitt att det händer, säger Leif Andersson.