Makarna Stordalen ställer in sin traditionsenliga 16-majfirande och reser till Sverige i stället. Foto: /IBL / /IBLMakarna Stordalen ställer in sin traditionsenliga 16-majfirande och reser till Sverige i stället. Foto: /IBL / /IBL
Makarna Stordalen ställer in sin traditionsenliga 16-majfirande och reser till Sverige i stället. Foto: /IBL / /IBL
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
 Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Norges viktigaste dag – då väljer Stordalen Sverige

Publicerad

I sitt hemland är makarna Stordalen kända för sina hejdundrande 16-majfester. Men i år blir det inget partaj. 

Och det är Sveriges fel.

– Vi kommer att fira 16 maj och inte minst nationaldagen, 17 maj, i Stockholm, säger hotellmagnaten Petter Stordalen till norska Nettavisen.

"Välkommen den 16 maj till storstilat firande av Norge. Det kommer helt garanterat att bli kungligt"

Så skrev Gunhild och Petter Stordalen inför sitt senaste 16-majfirande, som ska ha gått loss på hisnande tre miljoner norska kronor.

Men det var fyra år sedan nu.

2015, 2016 och 2017 ställdes festligheterna in. Stordalens gav aldrig någon förklaring till återbudet i fjol, men 2015 och 2016 berodde det på Gunhild Stordalens allvarliga sjukdom.

År 2014 diagnostiserades hon med den autoimmuna bindvävssjukdomen Systemisk skleros. Gunhild Stordalen lider av den mest aggressiva varianten av sjukdomen, och av läkarna har hon fått veta att hon i värsta fall bara har ett par år kvar att leva.

2016 berättade Gunhild Stordalen om sin allvarliga sjukdom i ”Sommar i P1” – en av det årets mest lyssnade sommarvärdar.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ställer in på nytt

– Döden skulle komma gradvis. Äta upp mig bit för bit, tills jag långsamt skulle sjukna in och till slut ta mitt sista andetag, berättade Gunhild Stordalen i "Sommar i P1", som sändes sommaren 2016.

Hon har vid två tillfällen fått en riskfylld behandling på ett specialsjukhus i Nederländerna, men ska sedan dess inte ha drabbats av något återfall.

 

LÄS OCKSÅ: Gunhild Stordalens stora glädje i sjukdomskampen

 

I år var förväntan i Norge stor på att miljardärparets 16-majfriande skulle återupptas, men återigen har det kommit grus i maskineriet.

Och det är Sveriges fel.

FN:s generalsekreterare har utsett Gunhild Stordalen till en av 29 globala ledare i kampen mot undernäring.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Talar på Skansen

– Vi kommer att fira den 16 maj och inte minst nationaldagen, 17 maj, i Stockholm där vi blivit inbjudna av den norska ambassaden. Jag kommer att hålla ett tal på Skansen, efter att vi har gått i 17-majparaden, säger Petter Stordalen till Nettavisen.

Han fortsätter:

– Det finns naturliga skäl till att det blivit så. När vi först blev inbjudna att fira i Sverige så var det en fantastisk möjlighet med tanke på den verksamhet vi har där och alla norrmän som bor där. Att fira med norrmän i utlandet är något vi aldrig gjort tidigare.

 

LÄS OCKSÅ: Stordalens lista – innan Gunhild dör

 

Petter Stordalen vill inte svara på Nettavisens fråga om 16-majfirandet kommer att bli av nästa år. Han avböjer också att kommentera hur det står till med Gunhild Stordalens hälsa.

–  Det har jag ingen kommentar till, säger Petter Stordalen till tidningen.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER