Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norges viktigaste dag – då väljer Stordalen Sverige

Makarna Stordalen ställer in sin traditionsenliga 16-majfirande och reser till Sverige i stället.Foto: /IBL / /IBL
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

I sitt hemland är makarna Stordalen kända för sina hejdundrande 16-majfester. Men i år blir det inget partaj. 

Och det är Sveriges fel.

– Vi kommer att fira 16 maj och inte minst nationaldagen, 17 maj, i Stockholm, säger hotellmagnaten Petter Stordalen till norska Nettavisen.

"Välkommen den 16 maj till storstilat firande av Norge. Det kommer helt garanterat att bli kungligt"

Så skrev Gunhild och Petter Stordalen inför sitt senaste 16-majfirande, som ska ha gått loss på hisnande tre miljoner norska kronor.

Men det var fyra år sedan nu.

2015, 2016 och 2017 ställdes festligheterna in. Stordalens gav aldrig någon förklaring till återbudet i fjol, men 2015 och 2016 berodde det på Gunhild Stordalens allvarliga sjukdom.

År 2014 diagnostiserades hon med den autoimmuna bindvävssjukdomen Systemisk skleros. Gunhild Stordalen lider av den mest aggressiva varianten av sjukdomen, och av läkarna har hon fått veta att hon i värsta fall bara har ett par år kvar att leva.

2016 berättade Gunhild Stordalen om sin allvarliga sjukdom i ”Sommar i P1” – en av det årets mest lyssnade sommarvärdar.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ställer in på nytt

– Döden skulle komma gradvis. Äta upp mig bit för bit, tills jag långsamt skulle sjukna in och till slut ta mitt sista andetag, berättade Gunhild Stordalen i "Sommar i P1", som sändes sommaren 2016.

Hon har vid två tillfällen fått en riskfylld behandling på ett specialsjukhus i Nederländerna, men ska sedan dess inte ha drabbats av något återfall.

 

LÄS OCKSÅ: Gunhild Stordalens stora glädje i sjukdomskampen

 

I år var förväntan i Norge stor på att miljardärparets 16-majfriande skulle återupptas, men återigen har det kommit grus i maskineriet.

Och det är Sveriges fel.

FN:s generalsekreterare har utsett Gunhild Stordalen till en av 29 globala ledare i kampen mot undernäring.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Talar på Skansen

– Vi kommer att fira den 16 maj och inte minst nationaldagen, 17 maj, i Stockholm där vi blivit inbjudna av den norska ambassaden. Jag kommer att hålla ett tal på Skansen, efter att vi har gått i 17-majparaden, säger Petter Stordalen till Nettavisen.

Han fortsätter:

– Det finns naturliga skäl till att det blivit så. När vi först blev inbjudna att fira i Sverige så var det en fantastisk möjlighet med tanke på den verksamhet vi har där och alla norrmän som bor där. Att fira med norrmän i utlandet är något vi aldrig gjort tidigare.

 

LÄS OCKSÅ: Stordalens lista – innan Gunhild dör

 

Petter Stordalen vill inte svara på Nettavisens fråga om 16-majfirandet kommer att bli av nästa år. Han avböjer också att kommentera hur det står till med Gunhild Stordalens hälsa.

–  Det har jag ingen kommentar till, säger Petter Stordalen till tidningen.