Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norges kronprins Haakon opereras för bentumör

Den norska tronarvingen, kronprins Haakon, genomgår ett kirurgiskt ingrepp under måndagen.
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

Den norska tronarvingen, kronprins Haakon, har genomgått ett kirurgiskt ingrepp under måndagen. 

Han opereras för en tumörutväxt i örat. Det uppger det norska hovet på sin hemsida.

Ett osteokondrom är en benutväxt från skelettet. Och en sådan har kronprins Haakon av Norge, 45, fått i örongången.

På måndagen läggs han på operationsbordet på Rikshospitalet i Oslo för att få det hela åtgärdat. Det skriver det norska kungahuset på sin hemsida. 

Osteokondrom är den vanligaste godartade bentumören som förekommer, och även om tillståndet betecknas som en tumör är det mer en utvecklingsrubbning än en tumör. Det uppger netdoktor.se.

Enligt sajten har det rapporterats fall där osteokondrom transformerats till en elakartad tumör, men detta ska vara mycket sällsynt. 

Till följd av ingreppet kommer kronprinsen ha ett reducerat program under de kommande två veckorna. Det är dock inte troligt att kronprins Haakon kommer att få några långvariga men efter operationen.

Värre är det för hans hustru, kronprinsessan Mette-Marit, 45.

Kronisk lungsjukdom

I höstas offentliggjorde det norska kungahuset uppgiften om att Mette-Marit diagnostiserats med den kroniska sjukdomen lungfibros. I en intervju med NRK sa kronprinsessan:

– Jag har kämpat med hälsoproblem i några år nu. Under de senaste åren har plågorna varit mer uttalade.

Sjukdomen kännetecknas av ärrbildning mellan lungblåsorna, och kan orsaka hosta, andfåddhet och återkommande lunginfektioner. Även trötthet och viktnedgång är förekommande symptom. Det skriver Riksförbundet HjärtLung på sin hemsida.

Kronprinsessan Mette-Marit har diagnostiserats med den kroniska sjukdomen lungfibros.
Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Ser ljust på framtiden

– Vi har hamnat i en situation där vi behöver mer utredning och kommer att räkna ut saker allt eftersom. Men det finns förmodligen saker vi inte kan svara på. Vi får leva i en viss osäkerhet, jag tror det kommer bli vår verklighet, har kronprins Haakon sagt till NRK. 

Trots den dystra diagnosen ser han ljust på framtiden, bland annat eftersom läkarna ska ha upptäckt sjukdomen i ett tidigt stadium. I en intervju med NRK säger kronprins Haakon:

– Det upptäcktes tidigt och har varit mycket stabilt fram tills nu. Det är två tecken som är positiva inför den framtida prognosen. Jag tror att vi med vissa justeringar sannolikt kommer att ha många fina dagar framför oss.

Trots den dystra diagnosen ser kronprins Haakon positivt på framtiden.
Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN